Acumularea de apă de la Runcu-Brazi este unul dintre obiectivele majore lăsate moştenire de regimul comunist, de o importanţă mare din punct de vedere economic şi social pentru mai multe localităţi din Maramureş: Baia Mare cu cei peste 200.000 de locuitori din zona metropolitană, Sighetu Marmaţiei şi comunele de pe văile Marei, Tisei şi Izei. Pentru finalizare, investiţia mai are nevoie de circa 100 de milioane de lei, bani pe care autorităţile judeţene speră să-i primească de la Guvern în anul viitor.
Dacă barajul Runcu ar deveni funcţional, atunci problema deficitului de apă de pe Valea Izei s-ar rezolva. Gabriel Zetea, preşedintele CJ explică: ”Valea Izei, ştim cu toţii, se confruntă cu un deficit de apă, iar finalizarea bazinului de la Runcu este o prioritate pentru noi. Am avut întâlniri la Bucureşti şi aici la Consiliul Judeţean Maramureş, cu domnul director Cristian Ciulbea de la Administraţia Naţională a Apelor Române, de la Bazinul Someş-Tisa. Am discutat despre proiectele pentru acest an şi mai ales de cele care vor fi finanţate anul viitor în judeţul Maramureş, pe cursurile de apă. În ce priveşte acumularea de la Runcu, am stabilit o strategie împreună cu Prefectura Judeţului Maramureş, cu domnul prefect Vasile Moldovan, şi sigur că vom mai discuta. Valoarea estimată a proiectului de la Runcu e undeva la 450 milioane lei, într-un procent de 80% lucrarea fiind finalizată. Deci vorbim de un necesar de 100 milioane lei pentru a finaliza acumularea de la Runcu, măcar la nivel de acumulare de apă, ca apoi, printr-o nouă investiţie, să se facă aducţiunile de apă pentru Sighetu Marmaţiei şi pentru Valea Izei”.
Barajul Runcu a apărut deoarece acumularea de la Strîmtori-Firiza, dată în folosinţă în 1965, nu mai putea asigura tot timpul anului necesarul de apă al populaţiei şi industriei Băii Mari, fiind deficit în perioadele de secetă prelungită. Lacul de acumulare avea doar 14,5 milioane de metri cubi de apă ca volum util, din totalul proiectat de 17,6 milioane mc. În decursul celor 50 de ani de existenţă, din cauza cantităţilor de aluviuni depozitate pe fundul lacului, volumul util de apă s-a redus.
Preşedintele Consiliului Judeţean speră ca, la începutul anului viitor, la întocmirea bugetului naţional, să existe fie o suplimentare a finanţărilor pentru bazinul Someş-Tisa, fie un amendament la legea bugetului de stat pe care să îl susţină parlamentarii judeţului Maramureş, pentru a avea această sumă alocată. Şeful administraţiei judeţene a subliniat faptul că nu este o sumă foarte mare, faţă de cât s-a investit până în prezent. Ceea ce a rămas pentru Runcu este sustenabil şi ar putea exista apă pentru locuitorii de pe Valea Izei, care se confruntă cu deficite imense pe vreme de secetă.
Gabriel Zetea a anunţat şi alte două obiective de investiţii cu finanţare asigurată, pentru care în acest an se vor desfăşura licitaţiile: ”Vorbim de lucrările de regularizare a pârâului Buleasa în Săliştea de Sus, o investiţie pe care autoritatea locală o cere de mulţi ani de zile. De asemenea, amenajarea râului Cvaşniţa în Poienile de sub Munte. Ambele investiţii se ridică la valoarea de circa 30 de milioane de lei”.