Generoase manifestări în cadrul Festivalului

0
373
Joc la şura din Libotin

În perioada 25-27 iulie 2017, au continuat activităţile incluse în cadrul Festivalului „Satele unite ale Maramureşului”.
Marţi, 25 iulie, au fost făcute vizite la atelierul de sculptură al meşterului popular Alexandru Perţa-Cuza din Tg. Lăpuş, unde s-au perindat sute de oameni. Apoi, în satul Rogoz, aparţinător oraşului Tg. Lăpuş, s-a deschis Şcoala de vară „Moş Pupăză” ce a cuprins demonstraţii de sculptat în lemn făcute de meşterul popular Nicolae Şerban, ţesut şi meşteşuguri femeieşti, muzică la ceteră, contrabas şi toacă şi un joc popular tradiţional. S-a deschis şi un atelier de vopsit lînă. O altă activitate a avut loc în satul Dămăcuşeni, cu o activitate de gastronomie şi una de dansuri populare maghiare.
În comuna Băiuţ, cu sprijinul inginerului silvic Florin Mârzac s-au realizat observarea şi fotografierea animalelor sălbatice existente în codri seculari ai zonei, la care a participat un grup restrîns de persoane. În satul Suciu de Jos, aparţinător comunei Suciu de Sus, în locul cunoscut de localnici sub denumirea de „Ciugoaia – Dealul lui Bocor”, Asociaţia „Zestrea Maramureşului” a desfăşurat activităţile „Pe urmele bivolilor” şi „La stîna haiducilor”, cu explicaţii despre lapte, caş, urdă, jintiţă.
Joi, 27 iulie 2017, în satul Libotin, comuna Cupşeni, s-a derulat cea mai bogată şi diversificată manifestare, cu prof. Livia Perţa, Ion Perhaiţa, Nicu Bude, educ. Mărioara Codrea. Într-o atmosferă … încinsă, s-au desfăşurat obiceiuri tradiţionale la casa şi acareturile de pe Poderei, construite din lemn, împodobite cu blide de lut ars şi cu ştergare înflorate. Pe un platou în aer liber, cu baloţi de fîn în loc de scaune, au avut loc o clacă de tors lînă, cusături şi un joc la şură, la care au participat sute de tineri, însurăţei, elevi şi copii, dar şi adulţi. În jocul la şură s-au implicat Ansamblurile folclorice „Cununa Libotinului”, coordonator, prof. Livia Perţa, „Doina Lăpuşului”, instructor Elena Ştefan, „Floarea Rogozului” instructor Sînziana Şanta. În faţa casei a lui Todoru Petri, era o masă cu mîncăruri tradiţionale: pîine coaptă în cuptor cu vatră, slănină, cîrnaţi, caş, urdă, colăcei, pancove. Doi feciori i-au servit pe participanţi cu plăcinte, cozonac şi cîte un pahar de horincă. Într-o pauză a jocului la şură, au mîncat cu toţii guiaş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.