În perioada 23-30 iulie 2017, în aproape toate localităţile din Ţara Lăpuşului, s-au desfăşurat evenimente în cadrul Festivalului fără frontiere – Satele Unite ale Maramureşului (Drumul lung spre Cimitirul Vesel). La festival au participat mii de cetăţeni interesaţi de întoarcerea la rădăcini, bucuria de a călca cu picioarele desculţe prin iarbă, savoarea de a mînca fructe culese din pom, viaţa la ţară aşa cum decurge ea de sute de ani.
În oraşul Tîrgu Lăpuş, la răscrucea unde se întîlnesc trei biserici, ortodoxă, romano-catolică şi reformată, traficul rutier a fost închis pentru a se desfăşura o petrecere în stil lăpuşean. După slujbele de la biserici, de la Primăria oraşului Tg. Lăpuş, a pornit Parada şi alaiul formaţiilor artistice. Participanţii au purtat costume populare. Şirul viu i-a avut în frunte pe iniţiatorul acestui eveniment, Peter Hurley, pe primarul oraşului Tg. Lăpuş, Mitru Leşe, pe viceprimarul Vasile Kraus şi pe prof. Viorica Costenar, prezentatoarea evenimentului.
Pe marginea a fost amenajată o Expoziţie cu vînzare de obiecte artizanale realizate de sculptorul Nicu Pop din Plopiş, împreună cu fiul său. Au expus pălării de paie, module dacice, coarne de cerb, sticle cu piese ornamentale în interior şi horincă, piese de costum popular, un fedeleş de la stîna de oi.
Pe platoul de marmură de lîngă Catedrala ortodoxă română „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, s-a desfăşurat pe parcursul mai multor ore un spectacol folcloric cu cîntece şi dansuri populare interpretate de solişti vocali şi instrumentişti: Ansamblul folcloric „Ţibleşul” din Groşii Ţibleşului, Ansamblul de elevi din comuna Lăpuş, Formaţia artistică „Junii Suciului” din Suciu de Sus, Nicolae Piţiş, Onişor Pop, Mărioara Pop, Andrea Ghiţiu. Participanţii, cu mic şi mare, au fost serviţi cu ciorbă de fasole cu costiţă, oferită de Consiliul local şi Primăria oraşului Tg. Lăpuş.