Se caută medic de expertiză medicală

0
1543
Casa Judeţeană de Pensii

Casa Judeţeană de Pensii Maramureş caută medic de expertiză medicală pentru cabinetul din Sighetu Marmaţiei. Problema datează din 2014 de când postul a rămas vacant. Pentru că nu s-a găsit niciun candidat interesat de acest cabinet, oficialii Casei Judeţene de Pensii au găsit o soluţie temporară. Au decis ca medicii din Baia Mare să se deplaseze de două ori pe săptămână la Sighetu Marmaţiei. Numai că s-a ajuns la concluzia că aşa nu se mai poate, deoarece e un volum prea mare de muncă, la care se adaugă şi presiunea psihică.

Medici navetişti

„În prezent acest cabinet de expertiză medicală din Sighetu Marmaţiei funcţionează prin bunăvoinţa celorlalţi medici pe care îi avem la cabinetele din Baia Mare care se deplasează săptămânal la acest cabinet din Sighet. Ei vin la 8 dimineaţa, îi expertizează pe pensionarii programaţi, apoi merg la Sighet. De două ori pe săptămână, medicii din Baia Mare merg la cabinetul din Sighet, acolo există o asistentă medicală care face programările, pregăteşte dosarele. Pensionarii sunt reprogramaţi, pe decizie apare ziua, ora la care trebuie să se prezinte. Problema e că fiind doar de două ori pe săptămână, într-o zi apelează un număr ridicat de persoane, în jur de 100 de pensionari. E dificil să faci naveta, şi să expertizezi prima dată pe cei din Baia Mare, apoi să mai vezi încă 100 de persoane de la cabinetul din Sighet”, a explicat directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Maramureş, Lucica Pop. Situaţia este cu atât mai dificilă, cu cât la cabinetul din Sighetu Marmaţiei este arondat cel mai mai mare număr de pensionari de invaliditate, respectiv 4.500 din cei 20.000 de pensionari cu invaliditate aflaţi în evidenţele Casei Judeţene de Pensii Maramureş.

Posibile derogări la concurs

Oficialii Casei Judeţene de Pensii Maramureş spun că nu se mai poate continua în acest ritm, aşa că au decis să mai încerce o dată să găsească persoana potrivită pentru cabinetul din Sighet. Au decis să scoată la concurs postul, dar în acelaşi timp au solicitat la nivel naţional o derogare de la actualele reguli. „Am făcut solicitări către Casa Naţională de Pensii şi Institutul Naţional de Expertiză Medicală prin care am solicitat o derogare de participare la concurs şi respectiv angajare, dacă vor reuşi să treacă de concurs, a unor medici cu alte specialităţi, diferite de cele de expertiză medicală, cu posibilitatea ca aceştia să se specializeze în timp pe expertiza medicală. Acum aşteptăm un răspuns oficial de la nivel central. Din experienţa anterioară, nu mai există medici cu această specializare de expertiză medicală în zonă. Aşa că nu avem nicio şansă să se prezinte cineva la concurs dacă nu se apelează la această derogare. Doar dacă nu vine cineva din judeţele învecinate”, a precizat Lucica Pop. Concursul ar urma să se desfăşoare în luna septembrie. În prezent, la nivelul judeţului există 4 cabinete de expertiză medicală, din care 3 funcţionează în Baia Mare.

Atribuţiile cabinetului de expertiză medicală

Printre atribuţiile unui cabinet de expertiză medicală se numără: eliberarea de decizii medicale şi a programului de recuperare pentru persoanele încadrate iniţial în grad de invaliditate sau la revizuirea medicală periodică, înregistrarea contestaţiilor depuse împotriva deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă emise de Cabinetul de Expertiză Medicală, avizarea prelungirii concediului medical peste 90 de zile pentru bolnavii trimişi de medicii curanţi din spitale, unităţi ambulatorii sau centre medicale teritoriale, analiza solicitărilor de prelungire a concediilor medicale peste 180 de zile şi în cazul în care documentaţia medicală justifică recuperabilitatea bolnavilor, le trimite cu opinia sa, la medicul şef serviciu expertiză medicală care le înaintează către Institutul Naţional de Expertiză Medicală din Bucureşti. De asemenea, medicii acestui cabinet eliberează certificate medicale de constatare a capacităţii de muncă, completează formularul internaţional privind pensiile internaţionale şi emite decizie asupra capacităţii de muncă în cazul cererilor de compensaţii pentru atingerea integrităţii pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.