La impulsul primarului Cătălin Cherecheş, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureş a depus candidatura municipiului Baia Mare pentru titlul de „Capitala Tineretului din România 2018-2019”. La conceptul candidaturii au lucrat tinerii voluntari din municipiul Baia Mare, decizia de a aplica pentru acest titlu venind în urma discuţiilor purtate cu cele 32 de organizaţii de şi pentru tineret din municipiu dar şi cu experţii de la nivel naţional. Potrivit calendarului de selecţie, în data de 15 august va fi făcută publică lista scurtă a oraşelor care vor intra în cea de-a doua parte a competiţiei naţionale, urmând ca titlul să fie decernat cel mai probabil în luna noiembrie a acestui an.
În cadrul acestei candidaturi, municipiul Baia Mare îşi doreşte realizarea a cinci proiecte importante de dezvoltare a unor spaţii sau zone, perimetre care să devină centre dedicate exclusiv tinerilor.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Raportat la proiectele pe care ni le asumăm în această candidatură, proiectele hard pe care le avem sunt alocarea Clubului Phoenix pe care îl avem în reabilitare la organizaţiile de tineret şi crearea unui centru pentru tineret în acea zonă. Este o clădire unde organizaţiile pot să îşi desfăşoare activitatea pe proiecte. Un alt proiect important, şi acum îl lansez public pentru prima dată, transformarea Clădirii Minoriţilor din Centrul Vechi într-un centru pentru iniţiative în industria creativă, inventică şi inovaţie pentru tineret, în municipiul Baia Mare. O altă zonă pe care îmi doresc să o lansăm cu ocazia acestui proiect este achiziţionarea Minei Herja cu tot ceea ce înseamnă zonă administrativă a minei, pe care să o transformăm într-un centru amplu, european pentru tineret. De asemenea, astăzi, având în vederea situaţia din Staţiunea Izvoare avem posibilitatea să achiziţionăm de la banca care a finanţat activitatea de acolo, acele spaţii. Este vorba despre trei clădiri cu caracter de cazare, respectiv o clădire cu platformă de alimentaţie publică. La fel, putem să transformăm acea zonă într-un centru pentru tineret. Facem acest lucru deoarece la nivelul ţării a scăzut drastic numărul centrelor importante pentru desfăşurarea activităţilor de tineret. Cea mai interesantă propunere pe care o avem este achiziţionarea turnului de la Combinat. În jurul acestui obiectiv se va crea un spaţiu format din module care să fie oferite societăţilor comerciale, organizaţiilor şi fundaţiilor aparţinând tinerilor, unde pot să îşi lanseze într-o fază de proiect, fază embrionară proiectele pe zona de business, servicii şi inclusiv industrii creative. Pe de altă parte pentru turnul de la Combinat vom lansa împreună un concurs pentru aranjarea, refuncţionalizarea şi readaptarea acestei embleme a municipiului Baia Mare, o construcţie care poate să fie transformată într-un simbol al binelui. Eu doresc mult succes acestei candidaturi şi o vom susţine cu toată forţa noastră.”
Neoficial, pentru titlul de Capitală Naţională a Tineretului în 2018 s-au înscris şapte oraşe, dar reprezentanţii organizaţiilor de tineret din Maramureş sunt de părere că după Timişoara şi Bacău anul viitor titlul va veni în Baia Mare.
Daniel Orza, preşedinte Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureş: „Candidatura a fost concepută într-un termen relativ scurt, în urma unor discuţii cu organizaţiile de şi pentru tineret precum şi cu experţi la nivel naţional. Este un titlu relativ nou, iar condiţiile sunt ca oraşele care îşi depun candidatura să aibă un plan bine stabilit şi să aibă un concept bine pregătit. Fiecare oraş, care primeşte acest titlu are oportunitatea de a dezvolta el însuşi un program cadru amplu care vizează dezvoltarea urbană prin participarea tinerilor, capitalele realizând proiecte profesionale, abordând noi teme de interes pentru tineri şi încurajând dezvoltarea de idei noi şi inovatoare referitoare la participarea activă a tinerilor în viaţa comunităţii.”