Guvernul României, în colaborare cu Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna organizează în premieră, în anul 2017, programe de internship în afara capitalei, pe modelul Programului InternshipGovRo. Programele de internship din Maramureş şi Covasna îşi propun să ofere tinerilor şansa de a se familiariza cu activităţi specifice instituţiilor publice, să atragă tinerii specializaţi în marile centre universitare ale ţării spre localităţile de naştere şi să deschidă administraţia publică din teritoriu către noile metode de management public.
Formularul de înscriere la programele de internship organizate de Guvernul României în colaborare cu Instituţia Prefectului Judeţul Maramureş şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna este disponibil la adresa http://internship.gov.ro/alte- oportunitati/ şi va putea fi completat până la data de 20 iulie 2017, ora 23,59.
Programul este destinat studenţilor şi tinerilor absolvenţi români cu vârsta de maximum 25 de ani la momentul începerii stagiului (24 iulie 2017). Rezultă de aici 3 criterii de eligibilitate ce trebuie întrunite cumulativ: cetăţenia română; vârsta maximă admisă – data naşterii după 24 iulie 1991; calitatea de student/recent absolvent a unei universităţi din România sau din străinătate.
Pe lângă acestea, participanţii la programele de internship din Covasna şi Maramureş trebuie să îndeplinească cerinţele specifice instituţiei-gazdă pentru care candidează, în materie de pregătire academică şi competenţe lingvistice şi digitale şi să nu fie încadraţi pe piaţa muncii.
Ediţia 2017 a Programelor de internship din Covasna şi Maramureş se va derula timp de două luni în intervalul 24 iulie – 22 septembrie.
Principalele motive pentru care tinerii ar trebui să se înscrie în acest program de internship: • Dincolo de activitatea zilnic desfăşurată în instituţiile publice participante menită a familiariza stagiarii cu provocările din sistemul public, aceştia au oportunitatea de a se deplasa la Bucureşti pentru a participa la întâlniri şi discuţii cu miniştri, înalţi oficiali ai statului şi reprezentanţi diplomatici ai altor state la Bucureşti. Vor întreprinde vizite comune la alte entităţi ale statului şi vor lucra individual şi în comun pentru a găsi soluţii inovatoare pentru problemele specifice administraţiei publice. • După cele două luni, absolvenţii vor primi un certificat din partea organizatorilor şi, la cerere, o scrisoare de recomandare din partea coordonatorului instituţional de practică care să ateste participarea lor şi abilităţile deprinse în cadrul stagiului.• Absolvenţii se vor alătura unei comunităţi alumni de lideri emergenţi şi vor putea continua interacţiunea profesională şi personală inclusiv după finalizarea stagiului.
Cele patru poziţii disponibile la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Maramureş se află în următoarele departamente: Serviciul Verificarea Legalităţii, Aplicarea Actelor Normative şi Contencios Administrativ (1 poziţie); Serviciul Afaceri Europene, Dezvoltare Economică şi Conducerea Serviciilor Publice Deconcentrate (2 poziţii); Cancelaria Prefectului (1 poziţie).
Având în vedere că întreaga procedură de aplicare se va derula online, prin intermediul platformei, nu există costuri pentru înscriere. Participarea la programul oficial de Internship al Guvernului se realizează în baza unei convenţii încheiate între cele două părţi. Stagiarii care îndeplinesc cu succes activităţile din cursul celor două luni ale programului vor primi un certificat nominal care să ateste participarea lor în program. De asemenea, stagiarii vor putea solicita scrisori de recomandare din partea instituţiilor în care au desfăşurat stagiul de internship. Participanţii la programele de internship din Covasna şi Maramureş nu sunt plătiţi.
După transmiterea cu succes a formularului online, candidaţii trebuie doar să aştepte. Odată cu trecerea termenului-limită pentru înscrieri, urmează o etapă de evaluare a candidaturilor, iar apoi candidaţii vor fi înştiinţaţi dacă aplicaţiile au fost admise în etapa următoare a procesului de selecţie.
Odată realizată această evaluare, urmează etapa următoare a selecţiei, alcătuită din două probe: un test online cu întrebări de inteligenţă şi de cunoştinţe privind organizarea constituţională a statului (a se vedea Constituţia României) şi, respectiv, interviul, care va avea loc, de asemenea, online.
Selecţia candidaţilor va fi realizată de către o comisie mixtă alcătuită din reprezentanţi ai echipelor de organizare şi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului.
Programele de internship organizate în Maramureş şi Covasna se înscriu în ansamblul angajamentelor cuprinse în Programul de guvernare 2017-2020.
Programul Oficial de Internship al Guvernului României a debutat în anul 2013 cu 25 de interni care au parcurs acest Program la nivelul structurilor din Palatul Victoria. În anii următori, Programul a fost extins succesiv la nivelul ministerelor şi instituţiilor subordonate, astfel încât, aflat în pragul celei de-a cincea ediţii, în rândul absolvenţilor Programului InternshipGovRo se numără 684 de tineri. (a.g.)