Condiţiile climatice din ultimele zile au favorizat apariţia şi dezvoltarea dăunătorului Omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea Drury.), generaţia I. Este o specie polifagă, periculoasă, care atacă peste 200 specii de plante ierboase şi lemnoase, dintre care 104 specii cultivate. Preferă dudul, arţarul, salcia, salcîmul, pomii şi arbuştii fructiferi, arborii şi arbuştii ornamentali, viţa-de-vie, floarea-soarelui, porumbul.
Omida produce daune în stadiul de larvă. În primele trei stadii, formează cuiburi mici, de 2-3 frunze, unde se hrănesc cu epiderma şi parenchimul acestora. Cuiburile sînt învelite în fire de mătase şi se măresc în funcţie de vîrsta larvelor. Durata stadiului larvar durează 32-40 de zile, trecînd prin 6-8 stadii larvare. Larvele ultimelor stadii migrează spre alte frunze, pentru a forma noi cuiburi.
Datorită posibilităţilor uşoare de răspîndire, polifagie şi voracitate, acest dăunător poate provoca daune mari în diferite livezi, în parcuri şi pe şosele, prin defolierea în masă, iar la atacuri repetate speciile parazitate se usucă.
Pentru limitarea răspîndirii atacului, se vor efectua 2 tratamente fitosanitare în parcuri, scuaruri şi pe aliniamentele stradale din zonele urbane, în zonele forestiere, aliniamentele drumurilor comunale, judeţene, naţionale, precum şi în livezile pomicole sau grădini, folosind unul din următoarele produse:
1. DIMILIN 48 SC 0,02% sau BACTOSPEINE DF 0,5-1 kg/ha sau PYRINEX QUICK 1,0 l/ha + adjuvant.
Perioada optimă de tratament: 26 iunie – 1 iulie 2017, la apariţia primelor cuiburi, sau cînd densitatea este de 1-2 cuiburi/pom, arbore, iar tratamentul al II-lea, după 10 zile.
Pentru limitarea răspîndirii atacului, se vor aplica măsuri mecanice şi de combatere integrată. La pomii cu fructe coapte, dar şi din culturile slab infestate şi accesibile, se recomandă tăierea şi arderea cuiburilor, operaţie care se repetă din 5 în 5 zile, pînă la distrugerea totală a acestora. Deţinătorii de pomi şi arbuşti fructiferi din curţi şi grădini, cu atac al omizii păroase a dudului sau alte defoliatoare, vor lua obligatoriu măsuri de distrugere a omizii!
La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, pe aliniamentele stradale, ale drumurilor comunale, judeţene şi naţionale, se vor lua următoarele măsuri: se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stînjeni desfăşurarea lucrărilor. Substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sînt corozive.
Nu se fac tratamente la temperaturi peste 25 °C, cînd plouă sau frunzele sînt ude de rouă, cînd bate vîntul, în zilele cu soare foarte puternic. Întrucît produsele folosite sînt toxice pentru om şi animale, fermierii trebuie să ia măsuri pentru protecţia mediului înconjurător!
Informaţii de la dr. ing. Melania OLTEAN.