O serie de evenimente de sărbătoarea Sânzâienelor şi Ziua Internaţională a Iei se desfăşoară în acest final de săptămână la Muzeul Satului din Baia Mare. Vor fi: târg cu meşteri populari, expoziţii, conferinţe şi tombole cu premii.
Ieri seară, Maramureşul a fost prezentat în ilustraţii create de olandeza Eveline Berveots. Dr. Ioan Marchiş şi dr. George Cadar au vorbit despre „Simbolurile Ancestrale ale Maramureşului şi limba veche bătrânească”. Seara s-a încheiat cu acordurile lui Marinel Petreuş, alături de grupul „Am fost şi-om fi” din Ieud.
Azi, ziua de Sânzâiene, pe Câmpul Tineretului din Baia Mare, este expusă cea mai mare ie din România. O „Călătorie printre simboluri” ne oferă conf. univ. dr. Delia Suiogan (prezintă motivele tradiţionale de pe cămaşa maramureşeană). Descoperim „Straiul popular din timpul Marii Uniri din 1918”, în cadrul unei expoziţii în care sunt prezentate exponate din lada de zestre a Muzeului de Etnografie şi Artă Populară. Spre seară, Nicolae Piţiş şi Maria Casandra Hauşi doinesc ca în Ţara Lăpuşului. Concursul „Poartă o ie cu mândrIE” se desfăşoară pe pagina de facebook a evenimentului.
Mâine (duminică, 25 iunie), copiii sunt invitaţi în ograda cu poveşti şi ateliere, unde vor descoperi tainele olăritului, ţesutului, ale picturilor pe sticlă şi pe căni şi vor confecţiona zgărdane. Tineri instituţionalizaţi de DGASPC Maramureş vor purta cămeşi cusute de ei şi vor cânta. Valer Zamfirescu şi Ansamblul „Măgura” din Cerneşti vor transmite frumuseţea folclorului. Societatea Drăgoşiada (prof. Ioan Munteanu) va conferenţia despre învăţământul românesc din Maramureş în secolul al XIX-lea. În încheiere, va fi proiectat filmul documentar „Maramureş – ţară veche, ţară nouă”, realizat de Florin Andreescu (pe un ecran în aer liber, în Muzeul Satului).
A III-a ediţie a evenimentului „MândrIE maramureşeană” este organizată de Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, în parteneriat cu Asociaţia Development and Progress. (A.B.M.)