Liviu Popovici se declară îndrăgostit de Maramureş. A avut ocazia să ajungă şi în alte ţări, dar spune că Acasă în judeţul natal e cel mai frumos. De aceea, vrea să răspândească în lume imaginea Maramureşului prin intermediul unor filmuleţe. Spune că televiziunile difuzează diferite filme despre Maramureş, dar acestea sunt nişte „clişee”, ori el vrea să dea viaţă imaginilor, alături de echipa cu care lucrează: Dan Cristian şi Ingrid Rita Popovici, operatori imagine, Sorina Gherman – profesor de Pian / Ilustraţie Muzicală, Călin Ionce – compozitor, Teo Molnar – Audio Engineer, Cătălin Ghişa – compozitor, Dan Carpov – Operator Dronă / Prezentator Evenimente, Claudiu Dragoş – Filmări aeriene, Sandu Barbu, Adrian Mândru şi Rareş Sitaru – Voice Over Talent. Recent, a realizat un spot despre Maramureş la solicitarea Consiliului Judeţean, cu ocazia Zilelor Maramureşului. Micul film a atras numeroase vizualizări pe reţelele de socializare. Operatorul de imagine, Liviu Popovici spune că în această vară îşi propune să pornească prin Maramureş pentru a surprinde şi alte lucruri speciale despre judeţ. Într-o primă fază va poposi la meşterii tradiţionali. În planurile operatorului de imagine se află şi un film artistic. Liviu Popovici vrea să transpună într-o ecranizare cartea „În umbra lui Shakespeare”, a lui Walter Ubelart.
Promovarea Maramureşului
R: Aţi realizat recent un spot despre Maramureş. Cum aţi ajuns la această idee?
L.P.: E un spot care să trezească interesul publicului. Imaginile le avem pentru că am fost solicitaţi de Consiliul Judeţean, în speţă de Dan Carpov, şeful Biroului de Turism să îi ajutăm să facă un spot pentru Zilele Maramureşului. Tot în acea perioadă s-au desfăşurat nişte activităţi mai ample, Gala Ambasadorilor, o deplasare în Maramureş. După finalizarea spotului am fost invitaţi să mai realizăm nişte filmări în cadrul proiectului. Noi am mai luat nişte imagini ca să putem realiza pe viitor nişte filmuleţe despre Maramureş.
De ce Maramureş? Pentru că noi cu asta ne ocupăm şi ştim că există sintagma că o fotografie face cât o mie de cuvinte. Un filmuleţ face cu mult mai mult şi vorbeşte de la sine. Imaginea video nu poate fi depăşită ca şi cumul de informaţii ce se adresează publicului. Ne-am hotărât să facem în paralel cu activitatea noastră, nişte filmuleţe care vor să promoveze Maramureşul. În paralel cu activităţile administraţiei publice locale şi judeţene, noi vrem să aducem un aport personal în mediatizare. Îmi place mult zona în care trăim. Am fost plecat şi din ţară, dar nu mi-am dorit niciodată să plec cu adevărat de aici. Din acest motiv continuăm ceea ce facem. Am început cu filmul Baia Mare – Oraşul aurului care a avut un impact nesperat la prezentare în 2015 la Sărbătoarea Castanelor. Mi-aş dori ca acest film să fie achiziţionat de instituţiile de cultură din Maramureş, muzee de exemplu, char şi primărie pentru că este un material ce dă o notă de cunoaştere a oraşului, atât celor care locuiesc aici, cât şi turiştilor.
R: Care au fost zonele unde v-aţi deplasat pentru acest filmuleţ?
L.P.: Am fost la Onceşti, la Festivalul Nunţilor, Sighetu Marmaţiei, unde am ajuns şi la Memorialul Victimelor Comunismului, în Vişeu la Mocăniţa, la Borşa unde ne-a întâmpinat primarul din localitate care ne-a plimbat cu maşini off-road inclusiv pe Platoul Ştiol. Dacă vom fi solicitaţi, vom oferi spot-ul şi altor instituţii. Aduce un impact deosebit tuturor.
Este un spot incipient, materialele pe care le avem le vom folosi şi în alte spot-uri. Intenţionăm să mergem prin Maramureş şi să filmăm meşteşugari tradiţionali din Maramureş care se ocupă de activităţi pe cale de dispariţie.

R: Spotul cum a fost primit?
L.P.: Este prea devreme să apreciem. Are un feed-back foarte bun pe facebook.
R: Mijloacele online sunt o şansă pentru Maramureş de a fi promovat?
L.P.: La ora actuală eu văd în mijloacele de diseminare în masă din mediul online, cea mai bună formă de promovare a Maramureşului. Mai ales cei care sunt plecaţi în Maramureş îşi aduc cu plăcere aminte de locurile de unde au plecat.
În vizită la meşterii tradiţionali
R: Când încep filmările pentru noile filme despre Maramureş?
L.P.: Luna viitoare, dacă se materializează colaborarea cu CJ vom merge deja la meşteşugarii tradiţionali şi nu numai. Voi lăsa pentru public şi câteva surprize. Pentru a face un film chiar de 30 de secunde, un minut, ai nevoie de multe ore de filmare. Acele ore de filmare depind de vreme. Dacă ai soare, ai o filmare bună, dacă ai prea mult soare se creează umbre care ne deranjează. Trebuie să ne ajute toate condiţiile meteo.
R: Ce sentimente vă încearcă atunci când filmaţi în Maramureş?
L.P.: De mare linişte, împăcare, bucurie pentru că facem ceea ce ne place şi în plus ne ajută să ne autopromovăm. E un sentiment de mândrie pentru că avem o zonă foarte bogată şi foarte cunoscută în realitate. Pentru că ceea ce se vede la televizor sunt nişte clişee, foarte standardizate, noi încercăm să dăm viaţă imaginilor.
R: Care e zona care v-a impresionat în mod deosebit?
L.P.: Zona Borşa e extraordinară. Traseul pe care l-am făcut a fost inedit pentru noi şi este o splendoare rară. Sunt şi zone protejate, ceea ce e foarte bine. Parcurile naţionale trebuie rezervate şi păstrate. Mocăniţa este o iniţiativă foarte bună.
Film artistic după cartea „În umbra lui Shakespeare”
R: Aveţi şi alte proiecte inedite?
L.P.: În afară de aceste proiecte mai încercăm să facem un film după cartea lui Walter Uberhart, În umbra lui Shakespeare. Ar fi primul nostru film artistic. Îmi doresc mult să realizăm acest film. Singura problemă de care ne lovim: e cea financiară. Mai avem în plan un film documentar de 40 de minute despre viaţa unei comunităţi de romi, precum şi filmări în Franţa pentru mediatizarea unor obiective turistice.