În Groşii Ţibleşului: Racordarea la canalizare, 42%

0
1691

Comuna Groşii Ţibleşului are reţea publică de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, dar nici jumătate din populaţia localităţii nu s-a racordat încă la canalizare. Primarul Nicolaie Burzo ne spune că va iniţia o hotărâre de Consiliu Local prin care va încerca să rezolve problema (va propune ca gospodăriile conectate la reţeaua de apă potabilă să fie obligate să se cupleze şi la canalizare. În caz contrar, să fie deconectate de la reţeaua de apă).

În acest fel, edilul comunei speră că va rezolva situaţia serviciilor publice şi oamenii vor înţelege, într-un final, că este necesar să facă acest pas pentru un trai normal: „Avem alimentare cu apă potabilă la toate casele. Problema e alta: doar 42% din gospodării sunt racordate la canalizare. Probabil vom lua o hotărâre de Consiliu Local ca, acolo unde vine modernizată strada, pe cei care nu sunt branşaţi la reţeaua de canalizare îi vom debranşa de la apa potabilă. Şi nu vreau să se gândească nimeni că e prieten cu primarul sau rudenie, pentru că în această problemă nu se poate altfel! Odată modernizată o stradă, nu mai venim peste trei luni, că atunci omul are bani şi vrea să se racordeze, să tăiem asfaltul şi rigolele de beton… Aşa ceva nu vom face! Cei care nu vor, sunt obligaţi să aibă fosă septică aprobată de către DSP. Dacă nu au totul conform, când merg la modernizare de drumuri le vom închide conducta de apă de pe domeniul public. Nu face nimeni ce vrea în aceste servicii publice. Suntem în Uniunea Europeană, aşa că trebuie să respectăm normativele europene, dar în primul rând să ne respectăm noi unii pe alţii. Cei care sunt branşaţi deversează în reţeaua de canalizare, ceilalţi dau drumul apelor uzate pe terenul lor şi spun că pe pământul lor fac ce vor. Dar nu-i aşa! Tot ce se duce cu apa menajeră ajunge în pânza de apă freatică a comunei şi infestezi nu numai apa din fântâna ta, ci şi a altora. Mulţi spun că din bătrâni tot aşa s-a făcut şi nu a fost nicio problemă. Uită însă că au fost alte vremuri atunci. Acum sunt detergenţi deversaţi odată cu apele menajere şi ajung în apa freatică”, a spus Nicolaie Burzo, primarul comunei Groşii Ţibleşului.

Consultanţă gratuită din partea autorităţii locale

Nicolaie Burzo - primarul localităţii
Nicolaie Burzo – primarul localităţii

Pentru a le veni în ajutor, primăria le pune la dispoziţie celor ce vor să se racordeze la canalizare un specialist care să-i îndrume. Pentru a ieşi mai ieftin, oamenii îşi pot face o parte din lucrări în regie proprie, îndrumaţi de angajatul primăriei, după cum ne-a explicat Nicolaie Burzo: „Le-am dat mână liberă oamenilor. Le-am spus că am un om ce este angajat şi să-l cheme fiecare ca să le măsoare şi să le facă un necesar. Le trebuie conductă de 110, nu dăm voie la un diametru mai mare. Deci aceasta trebuie să aibă diametrul maxim de 110 până la limita proprietăţii. De acolo intru cu ţeavă de 200 până în conducta principală, ce e de 250 sau de 300, în funcţie de zonă. De asemenea, le-am mai spus oamenilor să-şi sape ei şanţul. Apoi e greu, mi-au răspuns unii! Dacă e greu, atunci plăteşte şi cheamă excavatorul să-ţi facă şanţul. Materialele şi le pot cumpăra de la magazinul de aici din comună şi firma le duce direct acasă la cetăţean. Omul nostru le arată cât trebuie să sape, ce pantă trebuie să dea lucrării, până la 1 la mie, şi tot ce e necesar”.
Cetăţenii care nu s-au racordat la canalizare spun că o vor face: „Ştim că e necesar şi ne vom racorda la canalizare. Vedeţi dumneavoastră, costă nişte bani şi nu toată lumea dispune exact astăzi de ei. Dar sigur se vor conecta până la urmă toţi…”, este de părere domnul Gheorghe, localnic. „Eu sunt legat la canalizare şi e mai bine aşa, că nu am treabă cu golitul fosei septice. Trăim totuşi în Uniunea Europeană”, a spus Ion R.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.