Vasile Leschian şi-a lansat în această săptămână un nou volum, „Rostiri afabile”. Volumul, apărut la Editura Pim, Iaşi, face parte din colecţiile revistei „Orizont literar contemporan”. „Rostirile afabile” produc o nouă bucurie cititorilor, la fel cum orice carte aduce bucurie cititorilor, a remarcat directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, Teodor Ardelean.
E un volum în care sunt adunate la un loc „mărgăritarele” literare ale lui Vasile Leschian. Se regăsesc în paginile cărţii eseuri despre „Mioriţa”, revista „Afirmarea”, Ion Şiugariu, Mihai Eminescu, Silvia Receanu, Vasile Igna, Vasile Radu Ghenceanu. Titlul volumului e unul oarecum „şocant”, pentru că un critic literar nu poate fi prea afabil, a remarcat prof.univ.dr. Gheorghe Glodeanu.
Lucrarea a fost gândită în format bilingv. Astfel, textele pot fi lecturate în limba română şi limba engleză. Despre carte, prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu a remarcat că „reuneşte o parte din eseurile scrise de Vasile Leschian în 53 de ani”. Cartea e una „eterogenă, dar foarte importantă pentru Vasile Leschian ca autor, un autor ce are câteva calităţi importante: profesionalism, meticulozitate. Cu siguranţă nu şi-a spus ultimul cuvânt, dar depinde de el. E o carte deosebită pentru că e bilingvă”, a spus Gheorghe Glodeanu care şi-a amintit ca l-a cunoscut pe Vasile Leschian în urmă cu un sfert de veac. Atunci Vasile Leschian i-a fost redactorul cărţii de debut, „Fantasticul în proza lui Mircea Eliade”. „Citind împreună, spunându-mi opiniile mi-am dat seama de valoarea omului. La Universitate, colegii m-au ironizat spunându-mi că Vasile Leschian a fost cenzor, apoi m-am liniştit. Ulterior, el a devenit profesor la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Am fost deseori invitat acolo la lansări de carte. La el preocuparea culturală a fost una constantă”, a rememorat prof univ. dr. Gheorghe Glodeanu. Pe de altă parte, Gheorghe Glodeanu a remarcat că Vasile Leschian „e ca ardelenii, se mişcă mai greu, e caracterizat de neîncredere, dar e profund. Vasile Leschian a fost mereu puternic ancorat în viaţa culturală a Maramureşului. Mereu prezent în reviste, a colaborat şi la Nord Literar”, a mai spus Gheorghe Glodeanu.