Baia Mare redevine capitala teatrului. Timp de nouă zile în municipiul Baia Mare se va desfăşura cel mai vechi festival internaţional de teatru din România. Organizatorii promit spectacole variate pentru toate gusturile. Anul acesta pe lângă instituţiile teatrale din România vor fi prezente echipe de actori de la teatre din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Coreea de Sud, Ungaria şi Belgia.
Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Atelier debutează astăzi, 10 iunie. De la ora 18.30 se va deschide oficial. Închiderea festivalului este programată pentru data de 18 iunie, la ora 21 când vor fi decernate şi premiile la diferite categorii: de la cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun actor sau cea mai bună actriţă până la cel mai bun scenograf şi premii speciale ale juriului. Premiile constau în obiecte de artă donate de artişti plastici. Juriul actualei ediţii este format din oameni tineri şi profesionişti, specializaţi în teatru: preşedintele juriului este regizorul Cristian Ban care a montat în urmă cu câţiva ani un spectacol la Teatrul Municipal Baia Mare, Copilul rece, care a ajuns la un festival internaţional de teatru din Turcia, dramaturgul Ştefan Caraiman, câştigător al unui premiu UNITER pentru cea mai bună piesă a anului, criticul de teatru Gabriela Lupu de la România Liberă, tânărul teatrolog Lorena Copil şi jurnalistul băimărean Ioan Botiş. Ca o noutate, în acest an, fiecare seară de festival se va desfăşura sub un anumit generic. Astfel, spectatorii vor avea parte de Ziua Muzicii, Ziua Călătoriilor, Ziua Experimentului, Ziua Balcanică, Ziua Shakespeare, Ziua Vişniec, Ziua Destinului, Ziua Ruso-Americană şi Ziua Fantomelor. Preţul unui bilet este mai mult decât accesibil, fiind de 10 lei pentru oricare din spectacolele programate. Anul acesta, bugetul festivalului se ridică la 210.000 lei. La actuala ediţie nu vor fi workshop-uri ca şi în anii anteriori, dar va fi organizat un colocviu despre noile tehnici media din teatru. Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER a fost înfiinţat în anul 1992 de către dramaturgul Radu Macrinici şi este o manifestare teatrală neconvenţională cu caracter exploratoriu, care îşi propune să semnaleze, prin intermediul spectacolelor invitate, cele mai noi tendinţe în dramaturgia, regia, scenografia, coregrafia, muzica de scenă şi arta actorului secolului XXI. “Festivalul se adresează unui public interesat de experienţele moderne, post–moderne şi contemporane ale teatrului românesc şi european. Festivalul îşi propune să invite spectacole care prezintă modalităţi originale de creaţie şi care experimentează forme noi de expresie teatrală, urmăreşte adecvarea actului de creaţie scenică la condiţia omului contemporan, valorificarea marilor tradiţii ale teatrului în conjuncţie cu problematica modernă, reconsiderarea gestului cultural din perspectiva unei lumi în reconstrucţie, precum şi implicarea publicului în actul de creaţie”, a punctat directorul Teatrului Municipal Baia Mare, Radu Macrinici.
Spectacole la teatru
Leonce şi Lena
După deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Teatru Atelier, spectatorii vor putea urmări la Sala Mare a Teatrului Municipal Baia Mare, astăzi, 10 iunie, de la ora 19, spectacolul “Leonce şi Lena” de George Buchner. Spectacolul Teatrului Regina Maria din Oradea este cel care va deschide Festivalul ATELIER şi spune povestea a doi prinţi, prinţul Leonce din Regatul Popo şi prinţesa Lena din Regatul Pipi. Căsătoria aranjată dintre cei doi urmează să aibă loc iar ambii decid în mod separat să scape de acest aranjament. Totuşi, nu reuşesc să fugă unul de celălalt, întâlnindu-se întâmplător fără să se recunoască şi îndrăgostindu-se. Cei doi decid să le joace o farsă părinţilor şi se întorc în Regatul Popo pentru a se căsători. Costumaţi în ei înşişi, realizează că, de fapt, soarta le-a luat-o înainte şi că au îndeplinit chiar dorinţa părinţilor lor.
Submarinul galben
Mâine, 11 iunie, de la ora 11, la Teatrul de Păpuşi se joacă spectacolul “Submarinul galben”, în regia lui Radu Dinulescu. “Într-un muzeu, printre multe exponate prezentate sub formă de holograme, se află şi epava submarinului galben, jumătate sub forma unui schelet animalic. Un grup de copii vizitează muzeul, iar telefonul unuia dintre ei intră în rezonanţă cu holograma submarinului, care ne conduce într-un univers virtual, construit din imagini în compunere permanentă prin metoda fractalilor. Dar, toate aceste lumi virtuale, nu pot fi niciodată ca acasă. Întoarcerea submarinului la ţărm reprezintă intrarea în normalitate şi un prilej de mare bucurie pentru părinţii şi prietenii care-i aşteaptă la ieşirea din muzeu”.
Cabinierul
“Cabinierul”, de Ronal Harwood se joacă mâine, 11 iunie, de la ora 17, pe scena Teatrului Municipal Baia Mare. Este “un spectacol produs de Teatrul de Nord Satu Mare în regia lui Ovidiu Caiţa, scenografia Alexandru Radu, light-designer Lucian Moga… Distribuţia? Una cât se poate de normală: Radu Botar şi Ciprian Vultur. Sau Ciprian Vultur, Radu Botar. Altfel, un spectacol despre noi, mai mult sau mai puţin artişti, despre noi ca oameni, despre noi cu de toate şi cu toate, fără pretenţii absurde şi fără orgolii, ci doar cu dorinţa sinceră de… a ne face treaba bine… Restul? E mai mult decât atât…”, promit realizatorii spectacolului.
Rovegan
Mâine, 11 iunie, de la ora 21, la Teatrul de Păpuşi din Baia Mare, se joacă spectacolul “Rovegan” de Catinca Drăgănescu. Inspirat de cartea Lilianei Nechita, Cireşe amare şi realizat în urma unei ample documentării desfăşurate anul trecut în localităţi din judeţul Vaslui, ROVEGAN explorează fenomenul migraţiei motivate de sărăcie dinspre Europa de Est spre Occident. Urmând traseul unui basm contemporan, spectacolul prezintă experienţa unor mame nevoite să plece la muncă în Italia şi interoghează asupra efectelor unei astfel de dislocări în plan personal şi social”.