În perioada 18-22 mai s-a desfăşurat la Sighetu Marmaţiei cea de-a treia ediţie a conferinţei cu toate generaţiile de supravieţuitori ai Holocaustului Au fost prezenţi 280 de rabini şi invitaţi din toată lumea. Intitulată ”Genealogie”, conferinţa din această lună a fost dedicată evreilor deportaţi din Maramureş, în perioada hortystă. În apropierea fostei sinagogi din Sighet distruse în 1944, se află Monumentul Holocaustului ridicat în amintirea celor 38.000 cetăţeni evrei din Maramureş deportaţi şi exterminaţi în lagărele de concentrare naziste. Aici, în prezenţa celor 280 de rabini în frunte cu Marele Rabin Aron Teiltelbaum şi a sutelor de invitaţi din România şi străinătate s-a oficiat ceremonia de sfinţire a pietrei de temelie la Sinagoga Ortodoxă ce va fi reconstituită la Sighet, după modelul celei distruse de incendiu, în 1944.
Singura sinagogă din Sighet rămasă în picioare după Cel de-al Doilea Război Mondial este cea de pe strada Basarabiei, aparţinând comunităţii evreieşti liberale, sefarde, de limbă ebraică. Între ritul sefardic şi cel ortodox (ultraortodox) de limbă idiş sunt deosebiri. De aceea se reface vechea sinagogă, care va deveni loc de pelerinaj pentru evreii din întreaga lume, alături de Cimitirul evreiesc, unde sunt înhumaţi Marii rabini hasidici.
În urmă cu o sută de ani, trăiau circa 8 mii de evrei la Sighet, reprezentând 37 de procente din populaţia oraşului, proporţie care s-a păstrat şi în perioada interbelică. Fotografia alăturată realizată de dr. Sorin Markus, prezintă un aspect de la impresionanta ceremonie a sfinţirii.
Aseară, la Palatul Cultural din Sighetu Marmaţiei, în organizarea Fundaţiei de Cultură şi Educaţie Iudaică “Tarbut” Sighet şi Centrului Cultural din localitate s-a jucat în premieră piesa Curajul Mamei Mele, a dramaturgului maghiar de origine evreiască George Tabori. Scrisă în germană şi tradusă în română de Victor Scoradeţ, piesa regizată de canadianca Jennifer Herszman Căpraru, asistată de sigheteanul Ioan Dorel Todea (manager interimar al Centrului Cultural) are o distribuţie inedită. Adică, alături de profesionişti din Oradea şi Turda au jucat şi actorii amatori sigheteni, vestiţi deja prin talentul lor. Preşedintele “Tarbut”, dna Peninah Zilberman a anunţat că în următoarele luni, piesa va fi jucată pe mai multe scene din România.
Sighet ca Sighet…..in curand se va inalta in CAPITALA ROMANIEI,BUCURESTI MEGA MOSCHEIE….fie-va tarana usoara…RIP
Condoleanțe.