Cinstirea eroilor neamului din Vişeu de Jos

0
1656

Toate ţările au un cult al eroilor şi o zi dedicată cinstirii acestora. Printr-o fericită hotărâre a bisericilor româneşti, această zi coincide cu Înălţarea Domnului la ceruri.
La Parohia ortodoxă nr.1 din Vişeu de Jos, după terminarea liturghiei, s-a trecut la Paosul în memoria celor căzuţi în luptă. Dată fiind vremea rece şi ploioasă, acesta a avut loc în biserică. A fost un moment emoţionant, la care au participat toţi cei ce au asistat la slujba de Înălţare, cât şi invitaţii-fii ai comunei, din poliţie, jandarmerie, poliţie de frontieră, de pe tot perimetrul judeţului, profesori ce îşi au acum domiciliul în oraşul Vişeu de Sus, elevi (îmbrăcaţi în costume populare), profesori şi învăţători locali.
Preotul paroh Hojda Găvrilă a citit lista de pomenire a celor căzuţi pe câmpul de luptă în primul război mondial, în al doilea şi în armată pe timp de pace, întocmită în această parohie în 1977 de către cârsnicul Tomoiagă Ştefan, pensionar, şi păstrată ca un document pentru comuna Vişeu de Jos. Sunt prezentate date ce tulbură şi inima de piatră a bărbaţilor. Numărul celor citiţi este de 184: 119 căzuţi în primul război, 51 în cel de al doilea, iar 14 în armată pe timp de pace. Cele spuse despre primul război sunt cutremurătoare: la o populaţie de circa 75.000 de locuitori, ce trăiau în 1914 pe o suprafaţă a Maramureşului de aproximativ 10.000 km pătraţi (doar o treime revenind României), pe front au plecat în armata austro-ungară un număr de 10.000 de încorporaţi, dintre care 1.000 au căzut eroi în înfruntarea cu armatele străine, pe frontul din Italia, Galiţia, Croaţia, Slovenia etc. Partea ce revine comunei Vişeu de Jos este cea mai mare: la o populaţie de 4.880 de locuitori, pe front au plecat 350, din care 119 au căzut ca eroi, 50 au fost răniţi, iar teferi s-au întors 181. ”Aceştia sunt sfinţii poporului nostru, aşa cum biserica îşi are sfinţii săi”, conchide părintele Hojda.
A urmat un alt moment emoţionant, susţinut de co­rul copiilor preşcolari şi al celor din clasa a doua, sub îndrumarea învăţătoarelor Galbin Viorica şi Coman Mărioara. Aşezaţi pe podiumul din faţa altarului, cu inocenţa specifică vârstei, au cântat: ”Deşteaptă-te, române!” ”Imnul eroilor” şi au recitat poezii închinate celor ce s-au jertfit pentru apărarea ţării. Dumnezeu să le facă parte de odihnă veşnică!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.