
Mişcarea memorandistă reprezintă cea mai importantă manifestare de afirmare a naţiunii române din Ardeal. Mişcarea a fost iniţiată, organizată şi condusă de către Partidul Naţional Român din Transilvania şi Ungaria, care a reprezentat interesele naţiunii române din Transilvania, întregul Banat, Crişana, Maramureş şi Bucovina în perioada dualismului austro-ungar. A fost o replică firească, obiectivă şi necesară la instituirea dualismului ca formă de guvernare a Imperiului austro-ungar, în anul 1867, când s-a hotărât, fără consultarea şi acordul românilor, alipirea Transilvaniei la Ungaria.
În perioada 27 mai – 1 iunie 1892, o delegaţie de peste 300 de români ardeleni s-a deplasat la Viena, capitala imperiului şi locul unde era Cancelaria Imperială, a cerut audienţă împăratului pentru a-i înmâna Memorandul Românilor din Transilvania şi Ungaria către Majestatea Sa Imperială şi Regală Apostolică, Francisc Iosif I. Prin acest act, se cerea înlăturarea tuturor nedreptăţilor făcute românilor prin instituirea regimului dualist austro-ungar la 1867. În mod răspicat, s-a cerut: autonomia Transilvaniei; redeschiderea Dietei Transilvaniei, desfiinţată la 1867; restabilirea validităţii legilor aprobate de Dieta de la Sibiu din 1863-1864 şi recunoaşterea naţiunii române ca naţiune de sine stătătoare, egală în drepturi cu celelalte naţiuni din imperiu şi a religiei ei ca religie „receptă”, adică oficială în stat. Memorandul a fost oficializat în adunarea generală a tuturor alegătorilor români din Transilvania şi Ungaria din Sibiu, la 25 martie 1892, având ca semnatari pe: dr. Ioan Raţiu, în calitate de preşedinte al Partidului Naţional Român din Transilvania şi Ungaria, George Pop de Băseşti, vicepreşedinte, Eugen Brote, vicepreşedinte, dr. Vasile Lucaciu, secretar general, Septimiu Albini, secretar şi Iuliu Coroianu, „referinţe”.
Marele ideal al generaţiei memorandiştilor a fost clar exprimat şi prezentat lumii într-un mod cu totul aparte de către părintele dr. Vasile Lucaciu la sărbătoarea de Sfântă Mărie Mare din 15/27 august 1890, când, la Şişeşti, de faţă cu mult popor, s-a dezvelit şi sfinţit o placă de marmură amplasată deasupra porţilor de intrare, care vestea generaţiei prezente dar şi celei viitoare că biserica de piatră ridicată în Şişeşti este închinată unui ideal: „Pro S. Unione Omnium Romanorum” (Pentru Sfânta Unire a Tuturor Românilor), aceasta devenind astfel Mecca românilor din Ardeal.
Cât de înălţătoare puteau să fie acele clipe pentru toţi cei prezenţi este greu de imaginat. Părintele Lucaciu, în faţa celor prezenţi, dar şi pentru urmaşii lor, îşi mărturiseşte crezul personal şi al generaţiei sale:
,,Şi zidirea aceasta nu este o simplă clădire de piatră, ci este întruparea unei idei, a unui ideal, carele pe ceriul vieţii mele străluceşte ca un soare, luminînd cu razele sale trecutul, presintele şi viitorul neamului meu iubit. Ce ne-au lăsat istoria, ce ne-au transmis părinţii noştri, ce-au cîntat poeţii, ce doreşte tot sufletul de român: măreaţa, fericitoarea, sfînta Unire a tuturor Românilor am vrut eu şi cu mine poporul meu să fie simbolizată în această măreaţă Biserică”.
După cum se ştie, împăratul n-a acordat audienţa solicitată de delegaţia memorandiştilor, astfel că la 1 iunie 1892, în „cuverta sigilată”, dr. Ioan Raţiu a prezentat Memorandul „la adresa Excelenţei Sale, a şefului Cabinetului Maiestăţii Sale, pentru a-l înmâna, pe calea sa, la locul destinaţiunii”. Cancelaria imperială a înaintat Memorandul guvernului de la Budapesta care, la rându-i, l-a restituit intact, prin poştă, la 25 iulie 1892, preşedintelui PNR din Transilvania şi Ungaria, pe adresa acestuia din Turda.
Urmările acestei acţiuni nu s-au lăsat aşteptate. Casa dr. Ioan Raţiu din Turda a fost devalizată; membrii identificaţi ai Delegaţiei, în totalitatea lor, au fost atraşi în odiosul Proces al Memorandumului din 7-25 mai 1894, ce s-a ţinut la Cluj, urmat de condamnări, emigrări în România sau în alte state europene…
Filiala Maramureş a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” a hotărât ca, în zilele de 26 şi 27 mai 2017, comemorarea eroilor memorandişti ai anului 1892 să se facă la Viena.
Un grup de 50 de persoane constituit din cadre militare în rezervă din judeţele Maramureş şi Satu Mare şi locuitori ai comunei Şişeşti, în frunte cu primarul Ioan Mircea Tentiş, şi-au propus să reconstituie itinerariul parcurs şi activităţile desfăşurate de către cei peste 300 de români ardeleni, care, în mai 1892, s-au deplasat la Viena pentru a înmâna Memorandul Românilor din Transilvania şi Ungaria către Majestatea Sa Imperială şi Regală Apostolică Francisc Iosif I.
Sunt vizate ca obiective: Gara CFR, sediul numit „Primăria Veche” – unde la 29 mai 1892 Delegaţia românească a fost întâmpinată de oficialităţile vieneze; Palatul Imperial şi Palatul Belvedere. Se intenţionează să fie vizitată sala Elterlein precum şi parcul Prater, locuri în care studenţimea românească din Viena a organizat manifestări de solidaritate cu delegaţia memorandistă, cu participarea studenţilor cehi, slovaci, croaţi, sârbi, italieni şi germani.
Grupul va fi primit, mâine, 26 mai, la Ambasada Română din Viena. La Muzeul de Istorie, se intenţionează vizitarea sălii în care este expus tezaurul de la Sânicolau Mare, cel mai important tezaur descoperit până în prezent pe teritoriul de azi al României. La locul unde se găseşte placa comemorativă a ostaşilor români căzuţi pentru apărarea cetăţii vieneze, preotul militar Achim Daniel Sorin va oficia un parastas în memoria acestora şi a eroilor memorandişti.
(Informaţii furnizate de Gavril Babiciu)