Sfântă Liturghie la capela Aşezământului Românesc din Curţile Gojdu

0
272

De la Apateu, Preasfinţitul Părinte Iustin şi delegaţia însoţitoare au pornit spre Budapesta, urmând ca a doua zi, duminică, în data de 7 mai 2017, să coliturghisească, împreună cu Episcopul locului, la Aşezământul Românesc Ortodox „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, în Paraclisul acestuia, din interiorul curţilor Gojdu.

Găzduire la Aşezământul Românesc

Ajunşi la Budapesta, Preasfinţitul Episcop Siluan a propus delegaţiei să viziteze câteva obiective importante din Budapesta, personal conducând delegaţia românească cu multă ospitalitate, gingăşie şi dragoste frăţească, iar spre seară, când oraşul european Budapesta este foarte frumos luminat, i-a dus spre locul cel mai înalt de unde se poate admira Budapesta, Palatul Parlamentului, bisericile frumos luminate şi oraşul foarte civilizat.
Delegaţia a fost găzduită la Aşezământul Românesc din Budapesta din interiorul curţilor Gojdu, unde vieţuiesc un părinte de la Mănăstirea Nicula, Părintele Protos. David, superiorul Aşezământului, şi trei măicuţe de la Floreşti, care poartă de grijă acestui aşezământ şi sunt îngerii lui păzitori. Aşezământul este de importanţă inestimabilă pentru comunitatea din Budapesta, care numără aproximativ 3.000 de români.

Sfânta Liturghie Arhierească în Paraclisul Aşezământului Românesc

După o noapte binecuvântată, petrecută sub semnul ospitalităţii frăţeşti româneşti, a doua zi de dimineaţă, de la ora 10, ora Ungariei, 11 ora României, a început Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sfântul Ioan Botezătorul” din interiorul Aşezământului Românesc. Sfânta Liturghie a fost oficiată de cei doi Ierarhi, cu participarea diaconilor însoţitori, Arhidiaconul Teodosie şi Arhidiaconul Nifon, Arhidiaconul părintelui Siluan, Părintele Emanuel. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul de măicuţe care vieţuiesc în interiorul acestui aşezământ.
La slujbă au venit aproximativ 80-100 de credincioşi. La momentul chinonicului sau al pricesnei, la rugămintea Preasfinţitului Siluan, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit cuvântul de învăţătură adecvat duminicii a patra după Sfintele Paşti, Duminica Slăbănogului, iar la final a avut loc un schimb de daruri, şi anume Preasfinţitul Părinte Iustin a oferit Aşezământului Românesc Monografia-album a Catedralei Episcopale şi Monografiile-album ale protopopiatelor din judeţul Satu Mare – Carei, Oaş şi Satu Mare – superiorului aşezământului, Părintelui Protos. David, care este călugăr de Nicula.
În final, Părintele Episcop Siluan a mulţumit cu multă dragoste Preasfinţitului Părinte Iustin,pentru bucuria trăită în aceste două zile în comuniune şi conslujire şi şi-a exprimat speranţa că astfel de evenimente vor mai avea loc.
De asemenea, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin l-a invitat, în auzul credincioşilor şi prezenţa soborului măicuţelor şi a părintelui David pe Preasfinţitul Părinte Siluan în Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, deoarece suntem Eparhii vecine. Chiar dacă ei trăiesc printre neamuri şi în străinătatea apropiată României, suntem Eparhii vecine, şi l-a invitat să slujească în Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, să se bucure de frumuseţea şi măreţia slujbelor unde credincioşii participă într-un număr impresionant de mare, în straie tradiţionale, cu copii, cu tineri, cu familia întreagă. Prima slujbă la care l-a invitat Preasfinţitul Iustin este hramul Mănăstirii Scărişoara Nouă, pe 24 iunie, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, mănăstire de graniţă, care se află la limita dintre cele două Eparhii, în Protopopiatul Carei. Preasfinţitul Siluan a spus că, dacă are o fereastră în programul Preasfinţiei Sale, va răspunde cu drag. Dacă nu, invitaţiile vor veni şi de altă dată şi când va putea va veni şi va vizita Eparhia noastră, slujind împreună spre bucuria credincioşilor, atât din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, cât şi din Eparhia Ortodoxă Română a Ungariei.

Parastas la mormântul lui Emanuel Gojdu

După Sfânta Liturghie şi agapa de la Centrul aşezământului, cei doi Ierarhi au mai vizitat câteva biserici din Budapesta şi s-au îndreptat spre mormântul marelui român şi mecena Emanuel Gojdu, unde cei doi ierarhi, împreună cu însoţitorii şi cu măicuţele de la Aşezământul Monahal au săvârşit Slujba Parastasului spre veşnica pomenire a acestui mare binefăcător al tinerilor din România, al ortodocşilor, în special, din România, care au beneficiat, mulţi dintre ei, de-a lungul istoriei, de dania şi de Testamentul lui Emanuel Gojdu, care şi-a lăsat moştenirea pentru promovarea limbii şi a culturii române şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti. El este înmormântat într-un cimitir-muzeu al oraşului Budapesta, cimitir-parc, în care nu se mai fac înhumări, în care sunt înmormântate mari personalităţi ale Europei, printre care şi Emanuel Gojdu, el şi cele două fiice ale lui, înmormântaţi într-un mormânt sub un baldachin, în interiorul căruia s-a săvârşit Slujba Parastasului, aşa cum se poate vedea din imaginea alăturată.

Vizitarea bisericii maghiarilor ortodocşi din Budapesta

După Slujba Parastasului, delegaţia românească a vizitat şi biserica maghiarilor ortodocşi din Budapesta, aparţinătoare de Patriarhia Moscovei.
Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a condus delegaţia românească şi pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin până la ieşire din Budapesta, după care şi-au luat la revedere, despărţindu-se cu bucuria că s-au întâlnit şi cu speranţa unor noi conslujiri şi întâlniri frăţeşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.