Căpşunării în Inău şi Tg.Lăpuş

0
450

Inginerul horticol Dorin Leşe din satul Inău, aparţinător oraşului Tg. Lăpuş, ne spune că pe lîngă alte treburi gospodăreşti se preocupă şi de cultivarea căpşunilor pe spaţii largi, în satul natal şi la Tg. Lăpuş. El este ajutat şi susţinut de familie: mama Dorina, tatăl Vasile, fratele Marin (pictor), de bunica Samfira şi de unchiul său, Gheorghe Leşe.
După ce au fertilizat terenul cu gunoi de grajd, într-un solar lung de 15 m şi lat de 5 m au înfiinţat o plantaţie de căpşuni. Pare paradoxal ca în acest sol pietros, unde de regulă cresc pomii fructiferi, să poţi cultiva totuşi căpşuni. Este posibil dacă respecţi cîteva cerinţe: curăţarea şi nivelarea terenului, aplicarea de îngrăşăminte naturale, plantarea stolonilor la distanţa de 30-35 cm unul de altul, avînd în vedere că tufele de căpşun cresc în timp destul de mari, curăţarea periodică de buruieni, săparea pămîntului şi udarea periodică. Alături de solar, au cultivat căpşuni pe o suprafaţă de aproximativ 30 de ari. Apoi, chiar lîngă rîul Lăpuş, aproape de satul Răzoare, au înfiinţat o altă cultură de căpşuni, pe 17 ari. Deci la Inău şi Tg. Lăpuş, în acest an, au fost plantate peste 20.000 de fire de căpşun viguros, care peste puţină vreme vor produce fructe aromate, ce se vor vinde la Inău şi în piaţa agroalimentară. Afacerea inginerului Dorin Leşe şi a familiei sale sperăm să fie şi profitabilă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.