Un minor este arestat pentru furt şi tâlhărie

0
597

Prin Încheierea penală nr. 1482, din data de 4.05.2017, s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului minor H.I., pe o durată de 15 zile, de la data 4 mai 2017 până la 18 mai 2017 inclusiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
1. tentativă la furt, faptă pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă;
2. tentativă la furt calificat, faptă pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani;
3. tâlhărie, faptă pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi;
4. furt, faptă pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă;
5. furt, faptă pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Toate infracţiunile cu aplicarea art. 38 al. 1 Cod penal şi art. 113 al. 2 Cod penal.
Pentru a dispune astfel judecătorul de drepturi şi libertăţi a apreciat că, din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că, după punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa a săvârşit, cu intenţie, o nouă infracţiune, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare şi pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor comiterii  acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale şi a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.
În fapt:
1. În data de 14 februarie 2017, în jurul orei 14:50, aflându-se pe str. Păşunii, din Baia Mare, inculpatul minor H.I. a încercat să sustragă din buzunarul persoanei vătămate minore G.A.G., un telefon mobil, marca Allview. Observând gestul inculpatului, persoana vătămată s-a refugiat în locuinţa situată în Baia Mare, str. Păşunii.
2. În data de 14 februarie 2017, în jurul orei 20, aflându-se pe B-dul Bucureşti, din Baia Mare, inculpatul minor H.I. i-a deschis fermoarul de la geanta persoanei vătămate C.M. încercând să-i sustragă bunurile din interior. Fapta inculpatului a fost observată de agenţii poliţiei locale care l-au reţinut pe inculpat şi l-au predat autorităţilor judiciare.
3. În data de 28 februarie 2017, în jurul orei 16, aflând-se la intrarea într-un imobil de pe str. Victoriei, din Baia Mare, inculpatul minor H.I. a prins-o de mână pe persoana vătămată minoră L.S. şi i-a sustras din buzunarul hainei un telefon mobil, Samsung Galaxy J3.
4. În data de 11 martie 2017 în jurul orei 18:00 aflându-se în Parcul central din Municipiul Baia Mare, inculpatul minor H.I. i-a sustras din buzunarul de la haină persoanei vătămate minore B.I. telefonul mobil marca Samsung Galaxy J5.
5. În data de 15 martie 2017, în jurul orei 15:30, aflându-se pe str. Cuza Vodă, din Baia Mare, inculpatul minor H.I. i-a sustras din buzunarul de la haină persoanei vătămate minore S.D.V., un telefon mobil, marca Lenovo A 210.
Din perspectiva gravităţii faptelor şi a periculozităţii inculpatului minor se reţine că, acesta a perseverat în mod categoric în desfăşurarea activităţii infracţionale, începând cu perioada anterioară împlinirii vârstei de 14 ani şi continuând chiar şi în perioada când se afla în plasament de urgenţă la Centrul de Primiri Urgenţe Baia Mare.
Astfel, prin Sentinţa civilă nr. 1201, din 16.11.2016, a Tribunalului Maramureş, cu privire la inculpatul minor H.I., s-a dispus instituirea măsurii de protecţie a plasamentului în regim de urgenţă în considerarea faptului că, minorul a manifestat perseverenţă în încălcarea regulilor de conduită socială prin săvârşirea de fapte de natură penală, în contextul în care mama lui nu are posibilitatea şi dorinţa de a-l supraveghea, constatându-se şi lipsa veniturilor şi a condiţiilor materiale minime pentru un trai decent precum şi lipsa unui mediu securizant pentru normala creşterea şi educare a minorului.
Faptele ce formează obiectul propunerii de arestare preventivă au fost săvârşite de către inculpatul minor în împrejurarea în care acesta a fugit din Centrul de Primire Urgenţe, sustrăgându-se plasamentului instituit de autorităţile administrative (declaraţia dată în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi).
Expertiza medico-legală nr. 652, din 3 mai 2017, a Serviciului medico-legal Maramureş, constată faptul că, inculpatul minor este fumător şi consumator de droguri (toxicomanie).
În concluzie, lipsa controlului parental, lipsa unui mediu securizant pentru normala creştere şi educare a minorului, nesupunerea inculpatului cu privire la măsura administrativă a plasamentului în regim de urgenţă precum şi faptul că acesta este toxicoman, determină ca orice măsură preventivă subsidiară şi mai puţin restrictivă de libertate să fie inoportună, inadecvată şi inaplicabilă în privinţa inculpatului minor H.I.
În raport cu aspectele mai sus relevate, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază faptul că măsura preventivă este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor formulate, iar din evaluarea circumstanţelor de comitere, a anturajului şi a mediului social din care provine inculpatul minor, a antecedentelor sale penale, se constată că privarea de libertate este necesară pentru a-l împiedica pe inculpat să mai săvârşească şi alte fapte antisociale.
Dată fiind vârsta inculpatului minor, de numai 14 ani, au fost avute în vedere prevederile art. 243, alin. 3, Cod procedură penală, sens în care s-a apreciat ca fiind o durată rezonabilă dispunerea măsurii arestării preventive pe o durată de 15 zile.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.