Un sătean din Chiuzbaia vrea să transforme mina Hubert în muzeu

1
3695

Galeria de mină din Chiuzbaia, care face legătura cu mina Herja, este închisă de când mineritul a dispărut în Maramureş. Astfel, Mina Hubert, cu o lungime de aproximativ un kilometru, zace acum în paragină, la intrare în localitatea Chiuzbaia. Totuşi, locul ar putea deveni o atracţie pentru turiştii care vizitează zona.

Un localnic din sat, fost miner în tinereţe, s-a gândit că ar putea transforma acea galerie de mină într-un muzeu. În acest fel, toţi cei care ar veni în Chiuzbaia şi ar dori să afle ce însemna o mină pe vremuri, ar avea ocazia să vadă. Omul a cerut şi sfatul unor specialişti: „Mina Hubert, este la intrare în Chiuzbaia. Eu am stat de vorbă şi cu Ioan Dicu, care a fost secretar de stat, un mare om din domeniul mineritului. A fost anul trecut pe la noi, rezerviştii, la o manifestare şi am povestit puţin cu el. Astfel, l-am întrebat dacă mă poate ajuta în legătură cu galeria de mină, care are un kilometru adâncime, după care se coboară printr-un abataj şi poţi ajunge la orizontul <zero> de la mina Herja. Eu aş concesiona cumva acea galerie de mină pe un kilometru. Acolo există breşe, abataje şi alte lucruri specifice unei mine. Dacă aş reuşi să o iau, aş conserva-o şi aş pregăti-o ca un fel de muzeu. Aş face rost de o locomotivă cu şapte care, de un rocoman cu care se încarcă minereul. Am lucrat pe aşa ceva în tinereţe. Este un utilaj pe bază de aer comprimat. De asemenea, aş monta un perforator cu o gaură, două acolo, aşa, ca să vadă vizitatorii cum se dislocau rocile. Deci practic aş pune în galerie obiectele principale care se foloseau în minerit, la extragerea minereului. Dacă aş reuşi aşa ceva, cine ar veni în Chiuzbaia şi nu ar şti ce înseamnă o galerie de mină, dar ar dori să cunoască aspecte legate de acest lucru, ar putea să vadă. Domnul Dicu mi-a spus să iau legătura cu cei de la Remin… O să văd cum fac, pentru că trebuie un proiect cred, nişte bani, ca să faci acolo o cale ferată etc”, ne-a explicat Romică Breban, localnic din Chiuzbaia.

Galerii pentru pitici…

galerie-minieraPe valea Chiuzbăii sunt tot felul de locuri şi legende vechi. Una dintre ele este şi cea legată de galeriile de mină făcute de pitici. Acestea ar exista la intrare în sat pe sub drum, spun oamenii, însă nu au fost descoperite încă: „Am vrut să caut şi să descopăr şi galeria piticilor. Deci se spune că există o galerie de mină în care au lucrat piticii, acum nu ştiu câte sute de ani. Se spune însă că aşa este de cioplită ca o masă, că ei au lucrat numai cu dalta şi cu ciocanul. Se mai spune că ar fi amplasată în jos de sat, sub drum undeva. Este într-adevăr în acel loc o mică grotă şi pe acolo ar fi intrarea în galeriile alea de pitici. Deci sunt o groază de locuri vechi pe aici prin Chiuzbaia, poate şi de pe vremea dacilor. Şi pe Igniş, spunea un profesor universitar orb, dar cu simţuri foarte dezvoltate, care a fost aici la noi în sat, că este un loc unde dacii îşi sacrificau odras­lele, pe stâncile de pe Igniş. Sunt acolo nişte stânci care parcă sunt puse una peste alta, aşezate de cineva. Deci valea Chiuzbăii este un loc binecuvântat, încărcat de tradiţii, dar şi simţiri. Din păcate nu este promovat cum ar trebui…”, a conchis săteanul.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.