Atmosfera de sărbătoare de la hramul bisericii de lemn „Sfântul Iosif Mărturisitorul” a fost accentuată de festivitatea de premiere din cadrul Concursului Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii”, etapa eparhială. Cu emoţie, dar şi cu bucurie, copiii şi tinerii, participanţi la competiţie, alături de dascălii coordonatori au aşteptat să le fie înmânate premiile pentru creaţiile realizate în domeniul literar, artistic, dar şi multimedia. Înmânarea premiilor a fost făcută de PS Iustin, Episcop al Maramureşului şi Sătmarului şi membrii comisiei de evaluare. Fiecare echipă realizatoare a portofoliilor participante la concurs a primit, în funcţie de locul din clasament: diplome, icoane şi cărţi, dar şi participări gratuite la taberele şi activităţile de vară pentru copii. În cadrul concursului, participanţii s-au străduit să-şi pună în valoare atât creativitatea, cât mai ales dragostea faţă de Dumnezeu şi faţă de biserică.
Festivitate sub semnul Sf. Iosif Mărturisitorul
„Emoţia şi bucuria au fost înnobilate, şi de cinstirea Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul, ocrotitorul Eparhiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, dar şi de împlinirea unui sfert de veac de la canonizarea acestuia. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin am hotărât să-i premiem pe cei mai merituoşi dintre participanţii la acest concurs naţional de creaţie, care s-a adresat copiilor participanţi la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Naţional «Hristos împărtăşit copiilor», preoţilor coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie şi tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor. Prin acest concurs s-a urmărit stimularea creativităţii elevilor, încrederea în capacităţile personale, socializarea, integrarea şi formarea unei atitudini favorabile faţă de şcoală şi colaborarea şcolii cu familia. Mai mult, concursul a încurajat colaborarea preotului cu profesorii unităţilor de învăţământ aflate pe teritoriul canonic al parohiei. Şi în acest an, concursul «Icoana şi Şcoala mărturisirii» s-a derulat prin Biroul pentru catehizarea tineretului al Episcopiei noastre în conformitate cu recomandările, calendarul şi îndrumările din conceptul concursului”, a punctat arhidiaconul Alexandru Gaborean, inspector pentru catehizarea tineretului.
În cadrul competiţiei, fiecare copil participant a avut sarcina de a alcătui un portofoliu care să conţină o lucrare cu conţinut teoretic (din secţiunea literară): o poezie, un eseu, o compunere despre mărturisirea credinţei în societatea contemporană, o foaie parohială, buletin parohial, articol de ziar pe tema concursului, o scrisoare către Dumnezeu sau o rugăciune către Dumnezeu, şi una cu caracter practic (din secţiunile artistică sau multimedia): o icoană a unui praznic împărătesc, a unui sfânt, prezentări powerpoint despre: mărturisitori ai credinţei, interviu (mărturii de credinţă, interviu cu un iconar) sau un film despre mărturisirea credinţei în închisori. Din comisia de evaluare au făcut parte: inspectorul eparhial pentru catehizarea tineretului, arhid. Alexandru Gaborean, inspectorul şcolar judeţean de religie, pr. Florin Hoban, profesorul de religie Cosmin Lauran, profesorul de limba română, Camelia Morar, profesor de educaţie plastică, muzeograful Dumitriţa Filip, jurnalistul Camelia Tocaci.
Impresii de la câştigători
În acest an, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului va fi reprezentată la festivitatea de premiere naţională din Bucureşti de elevul DANIEL ZAHARI, de la Şcoala Gimnazială „Vasile Lucaciu”, clasa a VIII-a, Parohia Dacia, Protopopiatul Carei, care a câştigat Premiul I, cu portofoliul Evanghelia sufletului meu. Coordonatori: pr. Florian Mocan, prof. Nicoleta Mocan, prof. Johanna Mărcuş. Premierea se va face în 21 mai, la Catedrala Patriarhală, cu ocazia hramului istoric, dedicat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Câştigătorul marelui premiu, Daniel Zahari a mărturisit că „a fost o experienţă plăcută. Îi mulţumesc lui Dumnezeu, le mulţumesc şi părintelui Mocan Florian, doamnei profesoare de română şi religie, Mocan Nicoleta. Nu mă aşteptam să câştig, mi-a plăcut mult să scriu o scrisoare către Dumnezeu. Am mai realizat o lucrare în mozaic. A fost puţin dificilă, mi-a luat câteva ore”. An de an, cei din parohia Dacia s-au străduit să fie cât mai aproape de un loc pe podium, iar lucrările lor au fost mereu o surpriză plăcută pentru comisia de evaluare. În acest an au reuşit să se situeze chiar pe cea mai înaltă poziţie a podiumului. „În acest an, proiectul nostru s-a numit «Evanghelia sufletului meu». Pentru toate dăm Slavă lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat şi ne-a trimis în cale totdeauna oameni şi copii cu multă dragoste faţă de biserică, faţă de credinţa noastră. Parohia Dacia a încheiat un protocol cu o clasă de la Şcoala Vasile Lucaciu din Carei şi suntem în al patrulea an în care participăm. An de an ne-am străduit, speranţa noastră a fost de fiecare dată să fim cât mai aproape de un premiu, să fim pe podium. Anul acesta, Dumnezeu ne-a învrednicit să luăm chiar premiul I. A fost o surpriză plăcută şi Îi mulţumim lui Dumnezeu. Îi mulţumim şi PS nostru Iustin care ne-a îndemnat în permanenţă să lucrăm cu tinerii şi acesta a fost un impuls să fim mai lucrători în «grădina» aceasta a tinereţii, de aceea pentru toate îi mulţumim lui Dumnezeu şi mulţumim că avem copii şi tineri cu care puteam realiza activităţi frumoase”, a relatat preotul Florian Ioan Mocan. Au fost mulţi participanţi care au ieşit în evidenţă prin lucrările lor. Unul dintre aceştia a fost Casian Stan care s-a prezentat cu creaţii literare, dar şi cu un film despre experienţa din închisorile comuniste a părintelui Gavril Burzo. „Am realizat o scrisoare pe care i-am adresat-o lui Dumnezeu. Îmi imaginam că eu o leg de picioruşul unui porumbel şi i-o trimit în zbor. Am scris despre cum aş dori să mă ajute, de exemplu la anumite teste sau examene şi să-i mulţumesc pentru anumite binefaceri făcute. Am avut şi un filmuleţ despre Serile poeziei creştine, un eveniment făcut la Biserică. Am filmat şi un interviu cu părintele Gavril Burzo trecut prin experienţa închisorilor comuniste. A fost frumos, a fost o experienţă plăcută. Îmi place mult să desenez, să compun poezii”, a spus Casian Stan.
Premiul al II-lea i-a revenit elevei POP DARIA MARIA, de la Şcoala Gimnazială Dumbrăviţa, Structura Rus, clasa a VI- a, Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Baia Mare, cu portofoliul Biserica şi şcoala-icoane ale vieţii. Coordonatori: Pr. Dărăban Mircea, prof. Bonaţ Paula Florina, prof. Ghiţ David Nadia. Premiul al III-lea a fost obţinut de eleva: BLAGA DENISA, de la Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt”, clasa a IX-a, Parohia Măriuş, Protopopiatul Satu Mare, cu portofoliul Credinţa din suflet. Coordonator: pr. Vamoş Petru. Diplome de apreciere au primit şi membrii comisiei de evaluare.