La şedinţa extraordinară de zilele trecute, consilierii judeţeni au avut, pe ordinea de zi, un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea Programului cultural prioritar al Consiliului Judeţean Maramureş pe anul 2017. Cu toate că unii consilieri nu au fost de acord cu lista manifestărilor considerate “prioritare”, au votat totuşi „pentru”, iar proiectul a fost adoptat cu majoritate de voturi. Astfel, lista pe 2017 cuprinde finanţarea de manifestări pentru: oraşul Dragomireşti – 50.000 de lei pentru festivalul „Câte flori pe Iza-n sus”; comuna Ocna Şugatag – 25.000 lei, Tânjaua de pe Mara, satul Hoteni; Zilele oraşului Seini – 50.000 lei; Comuna Groşi – 20.000 de lei, pentru Danţul la şură; Oraşul Şomcuta Mare – 30.000 lei, Zilele culturale ale oraşului; comuna Dumbrăviţa – 25.000 lei, „Festivalul de dansuri”; Botiza 30.000 lei, Festivalul „Pentru mândra din Botiza”; comuna Rozavlea – 30.000 lei, Festivalul „Roza Rozalina”; oraşul Borşa – 50.000 lei, Hora de la Prislop; comuna Ieud – 30.000 lei, Întâlnire cu fiii satului; Asociaţia interculturală de tradiţii – 50.000 lei pentru „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”; comuna Asuaju de Jos – 50.000 lei la „Festivalul interjudeţean al cântecului”; Municipiul Baia Mare – 100.000 lei alocaţi pentru „Festivalul Castanelor”; oraşul Ulmeni – 50.000 lei, Toamna Someşeană; comuna Strâmtura – 20.000 lei, „Tradiţii Culturale academician Mihai Pop”; Centrul Cultural Sighet – 20.000 lei; comuna Băiţa de Sub Codru – 20.000 lei pentru „Festivalul Sânzâienelor”.
Lista nu este pe placul tuturor
• Unii aleşi judeţeni şi-au exprimat nemulţumirea: “Cred că trebuie să rediscutăm această sintagmă de <manifestări prioritare>, după câteva criterii solide, respectiv tradiţia manifestării, importanţa socio-culturală, recunoaşterea, nivelul de participare, de importanţă locală, zonală, naţională, internaţională, complexitatea programului, impactul în comunitate şi dincolo de comunitate, tipul de manifestare, tradiţională sau ştiinţifică. Deci nu devine prioritară o manifestare prin prisma apartenenţei unui primar la fructele puterii sau un alt tip de interes, care ar putea fi speculat. În consecinţă, propun ca şi aceste manifestări etichetate ca prioritare să se facă tot prin simetrie, pe baza unui proiect foarte solid elaborat, care să fie apoi apreciat de către comisie şi el poate intra anul acesta în lista priorităţilor, dar anul viitor poate să nu intre dacă nu este consistent şi cred că în felul acesta s-ar lămuri foarte multe lucruri şi lumea ar aprecia implicit corectitudinea nivelului de sprijin financiar pentru o manifestare sau alta. Sunt unele denumiri de manifestări, precum zilele oraşului, comunei, care nu dau nota convingătoare că am avea de a face cu o manifestare propriu-zis prioritară”, a spus Gheorghe Bârlea, consilier judeţean.
„Iau cuvântul pentru că altfel s-ar putea crede că nu ştiu să spun nimic legat de acest lucru. Pot să mă retrag oricând din Consiliul Judeţean şi mă bate gândul foarte serios să mă retrag în condiţiile în care între priorităţile CJ nu s-a vorbit niciodată nimic şi văd că nici nu se vorbeşte despre cea mai mare nevoie de identitate care ar fi Monografia judeţului Maramureş! Vorbim în schimb despre alte priorităţi cu dansuri la şură, ori altfel de danţuri care-s prioritare… Eu mă retrag de la acest vot pentru că nu pot vota un proiect care numeşte acţiuni prioritare ceva ce eu aşez pe o listă de la zece în jos. Şi în primele zece nu văd nimic din ceea ce mie mi se pare important! Şi nu fac un act de rebeliune prin asta, ci doar sunt dornic să-mi las şi eu, măcar din când în când, pecetea de gând pe ceea ce cred eu că merită. Dragii mei, prieteneşte v-o spun, e prea mare şi important sistemul influenţelor…”, şi-a exprimat nemulţumirea şi consilierul judeţean Teodor Ardelean.
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, i-a dat dreptate, iar proiectul cu pricina a fost adoptat cu 28 de voturi: „Nu avem cum să nu vă dăm dreptate. Până la urmă, aproape în toate intervenţiile care au fost am vorbit cu toţii la unison, dar o să votăm altceva decât ceea ce credem. De fapt, până la urmă cred că asta e concluzia…”
De unde se vede că aleşii judeţeni votează câteodată şi altceva decât ceea ce cred!