Parlamentarii USR s-au informat despre Maramureş

0
343
Tudor Pop, Cristian Ghinea, Dan Ivan

România este ameninţată de o corecţie financiară din partea Comisiei Europene din cauza neîndeplinirii dispoziţiilor ce ţin de funcţionarea gropilor de gunoi, conforme cu legislaţia europeană. Nici Maramureşul nu face excepţie în ce priveşte neîndeplinirea sarcinilor pe linie de mediu. Asta în condiţiile în care proiectul ce vizează Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor este departe de a fi finalizat.

Întârzieri “corectate” financiar

Prezent în Baia Mare, Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, în prezent deputat USR, a declarat că a avut în cursul zilei de 19 aprilie 2017 o întâlnire cu autorităţile locale şi judeţene pentru a vedea care este stadiul marilor investiţii derulate cu bani europeni. El a declarat că judeţul Maramureş nu face excepţie în ce priveşte întârzierea cu care va fi finalizat proiectul privind Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor. Totuşi, aici există speranţe că investiţia va putea fi dusă la bun sfârşit. „Ce m-a interesat mult a fost partea de management integrat al deşeurilor, o problemă importantă la nivelul României, pentru că aproape sigur ne paşte o corecţie din partea Comisiei Europene, în lipsa atingerii acestor ţinte de selectare a deşeurilor. Există întârzieri ca în toate judeţele din ţară, dar am înţeles că autorităţile judeţene din Maramureş au un plan de deschidere a unei gropi temporare, până când cele conforme vor fi funcţionale. Fazarea proiectului va fi gata în două săptămâni. Este ceea ce am discutat când am venit anul trecut în Baia Mare. Vor fi bani pentru acoperirea cheltuielilor. În Maramureş, e mai puţin întârziat proiectul. Mulţumitor ar fi fost dacă România s-ar fi mişcat cu Guvernul Ponta ca să nu ajungem în situaţia de întârzieri, să fazăm aceste proiecte şi să nu ne pască această corecţie. Cred că autorităţile s-au mişcat cât de repede au putut într-un cadru legislativ extrem de prost”, a punctat Cristian Ghinea. Referitor la termenul la care este estimată finalizarea investiţiei, liderul USR Maramureş, Dan Ivan, a afirmat că „va fi probabil o întârziere de doi ani de la termenul la care va expira autorizaţia pentru gropile existente în judeţ”.

Bani pentru investiţii

Pe de altă parte, fostul ministru al Fondurilor Europene a arătat că a fost informat de autorităţile maramureşene că „există promisiuni ca la rectificarea bugetară să se revină cu o nouă sumă pentru acoperirea cheltuielilor făcute la Aeroportul Internaţional Baia Mare”. În plus, Baia Mare va fi printre puţinele oraşe din ţară unde va fi derulat un proiect destinat comunităţilor marginalizate social. „Pentru zona Pirită, pentru zona marginalizată de acolo, există un proiect de la care am aşteptări mari pentru că am gândit acea linie de finanţare pentru acest gen de comunitate. E nevoie de o intervenţie integrată care să abordeze şi problema copiilor care nu prea sunt îngrijiţi şi nu ajung la şcoală. Primăria Baia Mare prin SPAS se numără printre instituţiile care au reuşit să treacă de furcile caudine ale procesului administrativ. Cei de la Ministerul Fondurilor Europene au respins o serie de proiecte, nu şi pe acesta din Baia Mare. Va fi printre primele proiecte demarate destinate zonelor de sărăcie extremă”, a adăugat Cristian Ghinea. În plus, ex-ministrul a precizat că a plecat de la întâlnirea cu autorităţile judeţene cu unele idei ce pot fi rezolvate la nivel legislativ. Una din acestea face referire la locuinţele sociale. Se vor căuta soluţii pentru ca autorităţile locale să poată cumpăra apartamente şi case de pe piaţa liberă, unde să integreze familii din zonele defavorizate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.