Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, un eveniment copleşitor pentru orice om. Întruparea şi Învierea Fiului lui Dumnezeu sunt fundamentale pentru viaţa oricărui om, deoarece reprezintă începutul şi temeiul mântuirii noastre. Hristos s-a jertfit pentru noi, iar de Învierea Sa ţine mântuirea noastră prin care s-a trecut de la moarte la viaţă. Postul Mare este o perioadă de pregătire pentru marea sărbătoare.
În perioada postului, la Centrul Cultural – Social Vişeu de Sus s-au derulat o serie de activităţi dedicate copiilor, pentru a-i conştientiza asupra semnificaţiei sărbătorii şi a-i învăţa tradiţiile legate de Paşte. Încă din primele săptămâni, la Bibliotecă s-au desfăşurat ateliere de icoane pe sticlă, coordonate de Gabriela Szerasz şi Ghertruda Zsegora. Ideea atelierelor, în contextul anului iconografiei şi iconarilor, a pornit de la Gabriela Szerasz, care a evidenţiat faptul că ” înainte de a ajunge prin carte, prin cuvintele Sfintei Evanghelii, credinţa a ajuns la omul de rând prin icoană”. În prag de Florii, în cadrul unei expoziţii realizate la Muzeul de Istorie şi Etnografie, preotul Iulian Szerasz a sfinţit icoanele realizate de copii şi le-a vorbit acestora despre importanţa lor pentru fiecare creştin.
Acum, cu doar câteva zile înainte de Învierea Domnului, atelierele realizate de Gabriela Szerasz la Biblioteca orăşenească au împletit semnificaţia religioasă profundă cu semnificaţia ritualică şi cu tradiţiile. Astfel, zeci de copii au învăţat tehnica tradiţională a vopsirii ouălor (cu frunze şi coji de ceapă), au frământat aluat şi au copt pasca, apoi au pregătit coşul cu bucate pentru sfinţit.
Şi la Centrul de Activităţi copiii s-au pregătit de Paşte: au învăţat pricesne şi versuri dedicate marii sărbători, coordonaţi de Camelia Gherheş, Rodica Brăgău şi Doina Galbăn, au făcut desene şi colaje. Munca le-a fost răsplătită cu daruri (încălţăminte, tricouri şi dulciuri), oferite de Asociaţia Vasile Tomoiagă.
Prin intermediul activităţilor realizate în această perioadă la Centrul Cultural-Social, copiii din Vişeu de Sus au avut ocazia să-şi evidenţieze talentul artistic, îndemânarea, dar, în acelaşi timp, să înţeleagă importanţa jertfei Mântuitorului şi a Învierii.