Mielul în viu costă 8 lei/kg

0
764
Vasile Pîrja din Sat Şugatag

Ieri dimineaţă, la Piaţa Obor din Baia Mare, veniseră primii 8 crescători de ovine, din Sat Şugatag, Berbeşti, Şişeşti şi Cărbunar, cu 200-300 de miei de vînzare. Preţul era de 8 lei/kg în viu. Dar puţini cumpărători au fost la piaţă, deci preţul ar putea creşte în următoarele zile pînă la 9 lei/kg, sau chiar 10 lei/kg în viu. Un fermier din Berbeşti, Gheorghe Codrea, a vîndut un miel de 20 kg cu 155 lei. Nu este mulţumit, locul costă 100 lei (parcarea pieţei Angro), pentru crotalierea mieilor a plătit 4 lei/cap…

Vasile Pîrja din Sat Şugatag are 300 de oi, o parte dintre miei i-a vîndut la un abator din Baia Mare cu 8 lei/kg în viu, iar pe ceilalţi îi oferă la piaţă. Cerea 10 lei/kg, dar în prima oră n-a avut nici un cumpărător. Crotalierea a fost 3,70 lei pentru fiecare miel, iar actele de sănătate de la medicul veterinar, 30 lei. Are miei mici şi mari, de 10-25 kg, după cum cere cumpărătorul. Sînt hrăniţi cu lapte, dar le-a dat în raţie şi puţină făină de porumb.
Alături de tîrgul de miei, s-a deschis un punct de sacrificare a mieilor, autorizat şi supravegheat de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş. Jupuirea costă 35-40 lei. Ieri, doar cîţiva miei au fost tăiaţi, dar în următoarele zile deverul va creşte. Se reţine splina şi crotalia.
• În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, medicii veterinari de stat execută controale tematice specifice, pentru a le asigura cetăţenilor un comerţ civilizat, cu alimente sigure. În ultimele două săptămîni, au fost verificate depozitele cu produse de origine animală (autorizate sau înregistrate), pieţele agro-alimentare, tîrgurile, hipermarket/supermarket-urile, unităţile de comercializare, unităţile de alimentaţie publică. Deficienţe constatate: depozitare şi etichetare necorespunzătoare, lipsă de igienă, nerespectarea programului de autocontrol, manipulare necorespunzătoare, produse cu termen de valabilitate depăşit, lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor, mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar, personal fără echipament de protecţie.
• În judeţul Maramureş, au fost autorizate două puncte temporare de sacrificare a mieilor, în Baia Mare (str. Mihai Eminescu, la piaţa Angro) şi în Sighetu Marmaţiei, în curtea Staţiunii de Cercetări Zootehnice. Abatoarele autorizate cumpără mieii cu 8 lei/kg în viu şi vînd carcasa în măcelării cu 21,50 lei/kg.
• Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară şi în aceste zile prepascale, prin acţiuni de inspecţie şi control şi prin asigurarea serviciului de permanenţă de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Numărul de telefon al „Call Center”-ului veterinar este 0800.826.787, poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.