La casa de cultură din oraşul Tg. Lăpuş a fost vernisată Expoziţia de pictură „Anotimpuri”, a farmacistei Cristina Latiş. Despre artistă a vorbit prof. dr. Valeria Bilţ. Evenimentul a reunit pictori lăpuşeni, scriitori, oameni de cultură, ziarişti, familia pictoriţei.
Valeria Bilţ: “O felicit pe Cristina şi pentru împlinirea unei frumoase vîrste. Contemplăm împreună, astăzi, cele mai proaspete lucrări de pictură ale Cristinei Amalia Gîţ. Sînt tablouri create în ultimele luni, aparţin etapei de maturitate a creaţiei, care s-a cristalizat în urmă cu un deceniu, odată cu absolvirea Şcolii populare de artă “Liviu Borlan” din Baia Mare, sub îndrumarea renumitei pictoriţe Rodica Tărţan. Parcursul căutării personale a început la vîrsta preadolescenţei, profesoara sa de desen Natalia Sigheartău, ea însăşi pictor, fiind iniţiatoarea Cristinei în mînuirea penelului şi în combinarea culorilor. Simultan, Cristina a studiat pianul, o altă iubire artistică a acestei doamne care-şi subliniază existenţa comunicînd prin sunet şi culoare. Nu întîmplător, a şasea sa expoziţie, cea de astăzi, se intitulează Anotimpuri. Şi-a ales ca maeştri pe Vincent van Gogh, Manet, Grigorescu, Andreescu, iar tehnicile pe care le preferă şi în care s-a specializat sunt acuarela şi pictura pe pînză, în ulei”.
Pictorul Grigore Mihuş, profesor la Liceul Teoretic „Petru Rareş” din Tg. Lăpuş, apreciază că: „Pictura d-nei Cristina Gîţ vine să întregească spaţiul cultural lăpuşenesc prin pata de culoare dezinvoltă şi printr-un simţ compoziţional desăvîrşit. Aşa ne dezvăluie un crîmpei din eternul spaţiu ancestral al picturii. Tabloul cu fereastră „Casei bunicii” are valoare simbolică, poate exprima limitele stărilor metafizice, iar tabloul „Peisaj cu câmp însorit” este o lucrare pasională simţită, trăită, realizată în contrastul alb-rece. Pasiunea caracterizează opera plastică, iar dincolo de spectacolul tehnic, are capacitatea de a imprima în pînza pictată nu doar cunoştinţele acumulate prin studiu şi siguranţa execuţiei unor tuşee sau contururi, ci chiar forma şi culoarea propriei fiinţe”.
• Tatăl Cristinei Latiş a fost poetul Vasile Latiş, al cărui nume este purtat azi de Casa de cultură din Tg. Lăpuş.