Ziua Mondială a Sănătăţii • În Maramureş: 2.120 de noi cazuri de depresie

0
381

Ieri, reprezentanţi ai Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România Filiala Maramureş (preşedinte, Viorica Totorean) au sărbătorit Ziua Mondială a Sănătăţii printr-o Masă rotundă cu tema “Depresia”.
As. Viorica Totorean a subliniat că în perioada 5-7 aprilie 2017, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România Filiala Maramureş desfăşoară o campanie de diseminare a informaţiilor privind îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei afectaţi de depresie, pe canale multiple, e-mail, reţele de socializare, web-site-ul organizaţiei, articole în presă: ”Depresia este o afecţiune extrem de des întâlnită, cu potenţialul de a distruge vieţi, în ciuda faptului că acest lucru ar putea fi evitat prin tratarea sa corespunzătoare. Credem că, dacă mai mulţi oameni ar fi conştienţi de realităţile depresiei, am avea mai puţin de-a face cu stigmatizarea, iar cei afectaţi de depresie ar cere ajutor încă din fazele incipiente ale bolii, în condiţiile în care intervenţia la timp este fundamentală în tratarea eficientă a depresiei şi prevenirea căderilor nervoase. În activitatea noastră, întâlnim oameni care suferă în tăcere ani de zile înainte să ceară ajutor. De asemenea, există şi persoane care cred că nu pot fi ajutate, nu apelează la ajutor specializat şi sunt copleşite în lupta lor cu depresia. Creşterea calităţii serviciilor şi a măsurilor de prevenţie a depresiei trebuie să fie o preocupare majoră în strategia naţională de sănătate. Dincolo de iniţiativele izolate din acest domeniu, este nevoie de eforturi pentru a da o şansă reală la vindecarea celor care suferă de depresie şi a-i încuraja să caute ajutor atunci când au cea mai mare nevoie de el”.
depresie111Asistentul şef de la Spitalul de Boli Infecţioase, Dermatovenerologie şi Psi­hiatrie Baia Mare, Francisc Szatmari – Decean a informat că “Depresia reprezintă cea mai frecventă entitate psihopatologică întâlnită în cabinetele de psihiatrie. Aproximativ 10% din pacienţii ce se prezintă la medicul de familie suferă şi de o formă de depresie asociată patologiei somatice. Din populaţia lumii se estimează că 5% experimentează cel puţin un episod depresiv. Depresia, departe de a fi o simplă tristeţe, implică un disconfort major afectiv negativ ce angrenează persoana pacientului în întregime, precum şi membrii anturajului. Presupune un declin evident faţă de funcţionarea anterioară, cu scăderea elanului vital, lentoare în gândire şi mişcare, inapetenţă, insomnii, reducerea sferei de interes şi a plăcerii, deficit de atenţie şi memorie, idei de inutilitate, deznădejde, devalorizare şi vinovăţie ce pot ajunge până la tentative sau acte de sinucidere. Tratamentul constă în terapie medicamentoasă, măsuri psiho-sociale, psihoterapie, ţinta fiind resocializarea şi reechilibrarea socio-familială şi ocupaţională a pacientului. Ca o recomandare a noastră, sfătuim persoanele ce constată instalarea unora dintre simptomele menţionate să apeleze la servicii specializate în acest sens, lucru valabil şi pentru aparţinători”.

Depresia la nivelul judeţului Maramureş

La nivelul judeţului Maramureş, în anul 2016 s-au înregistrat 2.120 de cazuri noi de depresie din care 1.379 de cazuri în mediul urban şi 741 cazuri în mediul rural. Din totalul de 2.120 de cazuri noi, 1.416 au fost femei, repartizarea pe medii fiind următoarea: 938 de cazuri în mediul urban şi 478 de cazuri în mediul rural.
Datele statistice sunt relative, având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei unor cunoştinţe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective (ruşine sau teama de a fi stigmatizată acea persoană) – subliniază într-un comunicat, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş, dr. Rareş Pop.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.