Joi, 24 martie 2017, am însoţit autocisterna Ford (MM 07 BXN) de 2.140 litri, utilată anume pentru transportul laptelui, proprietate a firmei procesatoare de lapte SC Multi Lact SRL, condusă de şoferul Octavian Ţura, care are o vechime de 44 de ani în meserie.
Împreună, am pornit pe „calea laptelui”, pînă sub masivul muntos Şatra lui Pintea, în localităţile Libotin, Costeni şi în centrul de comună Cupşeni, iar apoi în satele Inău şi Borcut, aparţinătoare oraşului Tg. Lăpuş. Aici, sute de gospodari cresc vaci şi predau laptele crud la centrele săteşti de colectare.
Primul popas îl facem în satul Libotin la centrul unde achizitor este Ileana Filip. Au fost încărcaţi 175 litri de lapte, cu un procent mediu de grăsime de 4%. Gazdele, familiile Filip tată şi fiu) au în grajd 3 vaci de lapte şi predau 20-25 de litri zilnic. În sat mai sînt 30 de fermieri care aduc laptele la centru, printre ei numărîndu-se: Ana Perhaiţă şi Teodor Bude.
Urcăm cu cisterna un deal şi oprim la Centrul din satul Costeni 2, responsabilă Nastasia Hereş, şi apoi mergem la Centrul nr.1, responsabilă Raveca Hereş de unde s-au încărcat în total 826 de litri de lapte, cu un procent de grăsime de 3,8%. În acest punct de colectare există un tanc de răcire a laptelui, cu capacitatea de 800 de litri.

În comuna Cupşeni, centrul este amenajat într-o clădire de care este responsabilă Ortenzia Băbuţ – ea a achiziţionat în acea zi 508 litri de lapte de vacă.
Apoi din satul Inău, responsabilă Zamfira Horvat, în cisternă au ajuns 330 de litri de lapte.
Din satul Borcut, responsabil Nicolae Man, au fost încărcaţi 260 de litri.
În total, au plecat spre Fabrica de procesare din Baia Mare 2.208 litri de lapte, cu grăsimea medie de aproape 4″.
Nu există sat din Ţara Lăpuşului fără de centru de colectare a laptelui.
Cîtă vreme cisterna a fost golită, am stat de vorbă cu administratorul firmei SC Multi-Lact SRL, Ioan Pop şi cu inginera Ana Iepan.

Ioan Pop ne-a spus: „Fabrica noastră a fost înfiinţată în anul 1999. Sunt asociat cu ing. Mariana Mureşan, director economic, şi cu Gabriel Chereji, mecanic de întreţinere, care are în primire şi transportul. Pe un teren de-al părinţilor mei, am înălţat această fabrică de la „zero”.
Ana Iepna: ”Fabrica noastră are o capacitate de procesare a laptelui de 15.000 de litri pe zi şi producem: lapte pentru consum, smîntînă, sana, chefir, lapte bătut, telemea, caşcaval, brînză proaspătă de vacă, ruladă de caşcaval cu şuncă şi mărar, brînză de burduf, brînză topită, iaurt natural. Toate aceste produse le livrăm la: Bucureşti, Oradea, Rîmnicu Vîlcea, Piteşti, în judeţele Satu Mare şi Sălaj, mai ales la Zalău. În unitatea noastră lucrează 14 muncitori, coordonaţi de maiştrii Sorin Ciocotişan şi Mariana Mitraşca. Cifra de afaceri pe anul 2016 a fost de 7.440.000 lei, iar în lunile ianuarie şi februarie 2017, de 1.263.000 lei. Şi dotarea noastră este dintre cele mai bune, dispunem de: pasteurizator cu capacitatea de 3.000 de litri de lapte pe oră, un separator de smîntînă, un utilaj de ambalat, un pastificator pentru brînză”.
Iată şi concluzia desprinsă de noi pe „calea laptelui” din zona Lăpuş. Pe unde am trecut, am stat de vorbă şi cu fermierii, dar aceştia nu sînt deloc mulţumiţi de preţul oferit pe litrul de lapte, între 0,70 lei/litru, pînă la 1 leu/litru, în funcţie de procentul de grăsime şi alţi indicatori de calitate şi salubritate a materiei prime.