Am poposit la gospodăria lui Augustin Oniga din Rogoz, un bărbat tînăr, preot şi profesor de religie, care în timpul liber se ocupă de creşterea animalelor.
În coteţe şi boxe, familia Oniga are 40 de găini de rasă „Orpington negru”. Dar şi îngraşă pe an cam o sută de pui de găină.
Augustin Oniga ne spune: “Hrana puilor este din grîu şi porumb, dar cumpărăm şi furaje din comerţ. În primele 48 de ore, puii nu se hrănesc, abia după aceea îi învăţăm să mănînce. Presărăm făina înaintea puilor şi batem uşor cu degetul, aşa cum ar ciuguli cloşca, şi atunci instinctele îi determină să înceapă să mănînce. Amestecăm făina şi cu puţină apă, ca să iasă o pastă groasă. Verdeţurile, fructele, brînza de vacă pot fi şi ele introduse în hrana puilor, treptat. Găinile nu au dinţi, iar pentru a putea măcina boabele înghit nisip, aşa că în curte punem şi nisip, cumpărat din magazin, într-un bol. Creştem găini pentru ouă, iar puii graşi îi vindem cu 15 lei/kg. Munca este folositoare nu doar pentru stăpînirea corpului, ci şi pentru dragostea faţă de aproapele nostru, ca Dumnezeu să dea prin noi cele necesare altora”.