Fermierii încep lucrările pentru campania de primăvară

0
298

Iarna a trecut, căldura vine încet, dar sigur, aşa că fermierii îşi pregătesc lucrările de primăvară. Unii aproape şi-au terminat de arat ogoarele. Singura lor piedică a fost îngheţul, care le-a dat puţin de furcă.
În ceea ce priveşte anul trecut, a fost unul destul de bun la aproape toate culturile, iar fermierii au ieşit pe plus. Acum ei speră la acelaşi lucru. Un ajutor mare în acest sens ar fi şi dacă subvenţiile în 2017 ar veni la timp. Asta deoarece agricultorii se bazează mult pe acest ajutor din partea statului: „Sunt inginer agronom. Lucrez în jur de 75 de hectare de teren la Tămaia. Am un hectar de livadă, vreo şase arii de solarii, porumb, grâu, triticale, lucernă. De asemenea, ţin în jur de 15 capete de bovine. Anul trecut am avut producţie bună. Ne-au ajutat precipitaţiile, dar şi seminţele de calitate pe care le-am cultivat. Am luat hibrizi de porumb buni. Ce produc folosesc pentru animale. Am şi zece porci la care trebuie hrană. Surplusul de cereale l-am vândut prin alte sate unde, spre exemplu, nu s-a făcut porumb. Preţul a fost mai mic anul trecut, dar a fost bine că producţia pe care am obţinut-o e mare. Anul acesta am început lucrările. Nu am terminat de arat că a venit îngheţul, dar nu mi-a rămas decât puţin. Acum tai în livadă, fac tăierile de rodire – fructificare. Ne pregătim puternic de campania de primăvară. Sperăm că acesta va fi un an bun, să vină subvenţiile la timp, ca să putem cumpăra seminţe şi motorină, că acum în primăvară toată lumea este fără bani. Subvenţiile de la APIA pe anul trecut le-am cam luat. Acum cred că mai trebuie să intre ceva după vaci. Ne ajută foarte mult subvenţiile, că fără ele nu se merită. Nici vaci nu am ţine dacă nu s-ar da subvenţii”, a declarat ing. Ioan Mureşan, fermier din Tămaia, comuna Fărcaşa.

Unii se axează pe pomicultură

Pomicultura reprezintă prioritatea numărul unu pentru alţii. Este şi cazul unui tânăr fermier din Dumbrăviţa, care produce mere ecologice. Deoarece nu prea are unde să-şi valorifice producţia, omul transformă merele în alcool. Acesta este vândut apoi mult mai uşor. Nici culturile de plante pentru sucuri nu sunt uitate: „Lucrez în jur de 10 hectare de teren la Dumbrăviţa. M-am axat în principal pe pomi: gutui şi meri. De asemenea, mai cultiv lucernă şi trifoi. Porumb şi grâu fac, dar în cantităţi mai mici. Anul trecut a fost unul bun la mere, însă la cereale mai slăbuţ. Din merele pe care le obţin eu fac ţuică. De vândut nu tare am unde, pentru că eu fac agricultură ecologică şi nu prea cumpără lumea, din cauză că la produse ecologice preţul este puţin mai mare. Am fost la piaţă cu merele şi la trei lei kilogramul li s-a părut scump multora. Deci nu prea se uită lumea, mai bine merge în magazin şi le ia pe alea frumoase, poate mai ieftin. Dar ţuica pe care o facem o vindem. În acest an mă gândesc să schimb culturile, să rămân pe pomicultură şi sper să pun plante pentru sucuri: coacăz negru, afin… Chiar acum merg cu un alt prieten fermier să vedem de nişte fonduri pentru aşa ceva”, ne-a explicat şi Ciprian Borcutean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.