Dezavantajele puterii

0
496
Editorial Graiul Maramureşului

Partidele ajunse la guvernare nu pot să conducă eficient treburile obşteşti dacă sînt subminate de funcţionarii de stat. Fiind plătiţi slab, cei un milion de salariaţi ai instituţiilor publice nu muncesc cu drag şi practic nu susţin, ba chiar sabotează mersul ţării. Partidele de la putere au avut experienţe de acest fel, şefii alianţei şi-au dat seama că punerea în aplicare a programului lor politic comun depinde de funcţionarii publici şi de aceea una dintre primele griji a fost să le mărească salariile, pe rol fiind şi legea unică a salarizării. Este riscant să dublezi veniturile salariaţilor fără să ceri productivitate!
Însă puterea are şi alte căi pentru a-şi atinge scopurile de eficientizare a serviciilor de administraţie publică şi din cîte se vede îşi urmăresc planul. Probabil, puterea va schimba prefecţii, recunoscîndu-le implicarea politică, ceea ce înseamnă că de la prefect în jos vor fi numiţi directori de deconcentrate pe criterii politice. Se aude că la prefectura Maramureş ar putea veni ca şef un secretar de primărie, care a mai fost prefect. Acesta şi ceilalţi prefecţi din ţară ar urma să instaureze o nouă disciplină în administraţia publică judeţeană şi centrală. Probabil, că mai întîi vor cere SRI să-şi retragă acoperiţii din ministere şi direcţii, pentru că miroase a securitate în actuala structură a SRI. În Maramureş, înainte de 1989, se spune că existau zece mii de colaboratori şi delatori ai Securităţii! CNSAS i-a deconspirat pe cîţiva, arhivele sînt de acum deschise şi numele lor urmează să fie făcute publice. Din dosare, unele au ajuns în cărţi şi în presă, acum ne dăm seama cît rău a făcut poliţia politică. Nu ne mai dorim ca serviciile de securitate să se infiltreze peste tot, să aibă oameni în toate punctele cheie şi astfel să controleze ţara. Democraţia însăşi este în pericol, deoarece România nu mai este condusă de voinţa politică a partidelor, ci de serviciile secrete şi de forţă, care îşi impun voinţa în dauna politicienilor.
Puterea PSD+ALDE lucrează la o nouă lege de salarizare a bugetarilor, promiţînd măriri importante de salarii. Transparenţa ministrului Muncii este totală, a spus de la început că pentru anvelopa salarială există suma de 32 de miliarde de lei, pentru cei 1,2 milioane de bugetari, ceea ce înseamnă o medie de 3.000 de lei pe lună. Probabil, salariul mediu din economie va fi egal cu salariul mediu al funcţionarilor. Au început discuţii cu sindicatele, se vorbeşte doar despre salarii majorate, cele mai mici vor fi dublate, cum sînt ale femeilor de serviciu. Este bine că puterea se gîndeşte la femeile de serviciu, că vrea să le asigure un nivel de trai decent. Climatul politic rămîne tensionat, dar opoziţia nu poate să fie împotriva salarizării bune a bugetarilor. Se simte că şi instituţiile de forţă se repliază, se retrag în propria găoace şi îi lasă pe politicieni să se provoace. Prea mult rău au făcut în ultimele luni!
Societatea românească se schimbă, ne dăm seama că nu mai putem vorbi de partide care distrug ţara, de „ciume roşii”, nici de „vînduţi occidentului”. Ci mai degrabă trebuie să facem un pas de cunoaştere, să înţelegem că omul nu este perfect şi cu toate acestea trebuie să îi respectăm demnitatea. Să nu impunem lucrurile bune, ci să îl încărcăm pe om cu cîtă libertate poate duce. Rămăşiţele de mentalitate totalitară se văd nu doar la partidele de stînga, ci şi la cele de dreapta, care dovedesc adesea aculturalitate.
Puterea a decis să mărească salariile funcţionarilor publici, principala forţă electorală a ţării, şi nimeni nu se opune. Dar trebuie să fie clar că puterea va trebui să ia şi măsuri de eficientizare. În acest fel, puterea democratică aplanează tensiunile sociale şi îşi oferă un răgaz pentru a obţine adeziunea publică. Este o noutate acest fel de a face politică, iar opoziţia are probleme să îşi caute un alt ideal decît acela al creşterii salariilor (banilor).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.