VASILE MARINCA
(n. 19 feb. 1951, Săliştea, com. Băseşti)
• Membru corespondent al Academiei Române – 25 noiembrie 2015
Prof. univ. dr. Vasile Marinca a văzut lumina zilei în aşezarea codreană Săliştea, aparţinătoare comunei care poartă o nepieritoare pecete istorică de răsunet naţional, unde a vieţuit „Bătrînul Naţiei”, George Pop de Băseşti (1835-1919), memorandistul octogenar care a proclamat, în faţa a peste 100.000 de români şi a lumii, Marea Unire a românilor din 1 decembrie 1918, la Alba Iulia. Cu siguranţă, cel care a fost ales în noiembrie 2015 ca membru corespondent al celui mai înalt for al ştiinţelor şi culturii române se făleşte, în faţa universitarilor timişoreni şi al colegilor erudiţi din Academie, cu faptul că s-a născut în această zonă silvană fabuloasă, tutelată de spiritul ctitoresc şi sfînt patriotic al Marelui Tribun.
1. Icoana bunicilor şi părinţilor – model de viaţă
Poate ar părea paradoxal pentru unii tineri din zilele de azi să afle că pruncului Vasile Marinca i-a fost vestită venirea pe lume cînd tatăl său Ionel avea doar 21 de ani, iar mama Terezia doar 19, căsnicia lor bazîndu-se numai pe curată iubire, pe devotament fără margini, rostit cu smerenie în faţa părinţilor, a naşilor şi a sfîntului altar.
Nu va uita niciodată icoana luminoasă a bunicului Traian, chibzuit şi destoinic gospodar, a smereniei, blîndeţii şi bunătăţii bunicii Emilia, care îl înţelepţeau cu pilda lor de viaţă trăită în cinste, omenie şi trudă neostenită, în timp ce mama Terezia îl urma pe soţul Ionel, ofiţer în armata română, „acolo unde îl chema Patria”.
În toamna anului 1958 a venit vremea să plece din această „mirifică lume a satului, însoţindu-şi părinţii la Ploieşti. Aici a urmat cursurile Şcolii Nr. 21, convins fiind de sfaturile date de bunici să fie cuminte, dar şi cu minte isteaţă, să se remarce prin bună purtare şi învăţătură multă. Şi asta a şi făcut, uimindu-i pe dascăli şi pe copiii de „găzari” cu isteţimea sa.
Prin mutarea părinţilor la Timişoara, în 1965 Vasile Marinca a urmat cursurile Şcolii Nr. 16, ale liceelor „Eftimie Murgu” şi apoi clasa specială de matematică de la „C. D. Loga”. Aici l-a capacitat total „nebunia rezolvării celor mai grele probleme”. Nu uită să-l pomenească, de fiecare dată, pe cel care i-a sădit în suflet şi în minte dragostea şi pasiunea pentru matematică, pentru „tot restul vieţii”, pe eminentul prof. dr. Nicolae Negoescu.
În clasa a XII-a a obţinut Premiul I pe ţară la concursul rezolvărilor de probleme matematice, care i-au creat o binemeritată faimă în urbea de pe Bega, în rîndul profesorilor, al elevilor concurenţi, dar şi al admiratoarelor, printre care se afla şi viitoarea lui colegă de facultate şi soţie Delia Mihailovici de la Colegiul Naţional bănăţean.
2. Ascensiunea spre universitate
Ascensiunea spre universitate îi era larg deschisă. Astfel, între anii 1970 şi 1974 a urmat şi absolvit Facultatea de matematică-mecanică a Universităţii – azi Universitatea de Vest Timişoara. A fost repartizat ca profesor titular de matematică la Liceul „Mircea Eliade” din Reşiţa, îndeplinindu-şi cu pasiune, dăruire şi onoare misiunea de om al catedrei, înţelegînd că „o meserie bine făcută înseamnă şi o viaţă frumos trăită”.
Din 1978 pînă în prezent este cadru didactic la Universitatea Politehnică „Traian Vuia” Timişoara, Facultatea de Mecanică, Catedra de Mecanică şi Vibraţii, urcînd treptele cuvenite – de asistent, lector, conferenţiar şi, din 1996, profesor universitar.
În 17 mai 1991, după numai şapte luni şi jumătate, a susţinut public teza de doctorat la Universitatea Timişoara cu tema „Problema inversă în mecanica analitică”.
Meritele incontestabile ale prof. univ. dr. Vasile Marinca se regăsesc în construirea şi operaţionalizarea Curriculumului predării disciplinelor de Mecanică şi Vibraţii, în originalitatea şi profunzimea cercetării ştiinţifice axată spre aplicarea matematicii în cele mai diverse ramuri inginereşti: vibraţii, fluide, termotehnică, maşini electrice, astronomie, biologie, medicină, fizică, chimie etc.
Nu ne îngăduie spaţiul tipografic spre a releva contribuţiile esenţiale ale prof. univ. dr. Vasile Marinca în formarea şi antrenarea colegilor de specialitate, a inginerilor şi studenţilor în munca de cercetare şi formare profesională. Din 1978 pînă în prezent activitatea ştiinţifică şi de cercetare a profesorului Marinca este marcată de trei etape importante: rezolvarea problemei inverse în mecanica analitică, studiul vibraţiilor diferitelor tipuri de bare şi studiul sistemelor dinamice neliniare, unde s-a remarcat prin 8 metode analitice distincte, utilizabile în rezolvarea acestor sisteme de inginerie.
3. „Nu biruinţa e sublimă, ci drumul spre a-i atinge Everestul”
Sigur, nu putem să descifrăm în acest articol de ziar „misterele” acestor inefabile zone de cercetare, în care prof. Vasile Marinca a publicat şapte tratate, cursuri şi culegeri universitare, sute de lucrări şi articole ştiinţifice apărute în edituri şi publicaţii de prestigiu din ţară şi străinătate – Japonia, Olanda, SUA, Federaţia Rusă, Anglia, Israel, Austria, India, Serbia, Polonia etc. Mai multe teze de doctorat au fost dezvoltate avînd la bază metodele propuse de către Vasile Marinca, autorii tezelor fiind din SUA, China, India, Pakistan etc., Domnia Sa fiind numit referent ştiinţific în Comisia internaţională de analiză şi aprobare a tezelor.
Ca o recunoaştere a meritelor şi a excelenţei rezultatelor acumulate de profesorul şi cercetătorul Vasile Marinca, una dintre cele mai prestigioase edituri ştiinţifice din lume – SPRINGER – i-a publicat două monografii, una în 2011 şi a doua în 2015, în care sînt abordate sisteme dinamice neliniare din cele mai diverse domenii ale ingineriei, modul original utilizat în cele două tratate fiind total diferit de abordarea clasică a sistemelor dinamice. Aceste monografii, publicate împreună cu prof. univ. dr. Nicolae Herişanu, bazate numai pe rezultatele activităţilor de cercetare proprii, se află în bibliotecile a 228 de universităţi din lume prima, iar a doua în 125, conform catalogului internaţional WorldCat.
Din 2007, prof. Marinca este cercetător ştiinţific la Centrul de Cercetări Tehnice şi Avansate din cadrul Filialei Timişoara a Academiei Române. Este membru al Societăţii Române de Mecanică Teoretică şi Aplicată şi în Comisia de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Robotică din Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. A fost distins cu Premiul Senatului Universităţii „Politehnica” Timişoara şi cu Premiul Filialei Timiş a Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (2012).
Prof. univ. dr. Vasile Marinca a fost ales membru corespondent al Academiei Române, într-o selectă competiţie cu zeci de candidaţi la Secţia de Ştiinţe Tehnice, unde era un singur loc vacant.
Copleşit de acest înalt onor academic, în drumul spre casă i-au lăcrimat ochii la gîndul cît de fericiţi ar fi fost părinţii săi, văzînd că odorul lor din Săliştea Silvaniei, după o perseverenţă şi trudă ştiinţifică de cercetare aproape epuizantă, se află în cel mai înalt forum al savanţilor şi erudiţilor din lumea ştiinţelor, culturii şi spiritualităţii româneşti şi străine.
Tot în drum spre familia sa a făcut un popas în faţa Şcolii din Ploieşti, unde s-a înclinat cu smerenie şi recunoştinţă dascălilor care, din clasele de debut primar, în ciuda ironiilor „şcolerilor” orăşeni pentru graiul său ardelenesc, pitoresc prin rostire cu specific codrenesc, a ştiut că a intrat în şcoală ca să înveţe, încît, confruntîndu-se cu colegii din Timişoara, şi-a dat seama că „a ştiut că ştie”, ambiţionîndu-se fără trufie spre a atinge şi depăşi cu înţelepciunea minţii sale piscuri ale performanţelor liceale, universitare şi, acum, academice recunoscute nu numai în ţară, ci şi în lumea ştiinţifică din străinătate.
4. O familie fericită
Vasile Marinca, urmînd modelul de devotament şi iubire familială al bunicilor din Săliştea şi al părinţilor săi, a ţinut ca şi căsnicia întemeiată în 1974 cu fosta admiratoare din liceu şi colegă de facultate, Delia Mihailovici, să aibă trăinicia de o viaţă, bazată pe iubire, respect, devotament, curăţenie moral-religioasă. Cei doi copii ai lor – Valentin Bogdan (n. 1978), inginer electronist, şef de lucrări, dr. la Facultatea de Electrotehnică şi Telecomunicaţii a Universităţii Politehnice Timişoara, şi Manuela Olivia (n. 1981), economistă, şefă de promoţie a Facultăţii de Ştiinţe Economice, căsătoriţi şi ei la vremea sorocului, avînd fiecare cîte doi copii (Olivia a născut gemeni) – nepoţii, nora şi ginerele cu ocupaţii de real prestigiu profesional, constituie izvorul cu apă curată al bucuriei de a se vedea împliniţi ca părinţi fericiţi.
Pentru universitarul şi academicianul Vasile Marinca – şi familia sa pomenită – „nu biruinţa e frumoasă, nu biruinţa e sublimă, ci spinosul drum pînă a-i atinge Everestul”.
Vasile GAFTONE