La eveniment au participat 40 de fermieri şi reprezentanţi ai Direcţiei judeţene pentru Agricultură şi ai Oficiului Fitosanitar. Aceştia au aflat informaţii utile despre inputurile de ultimă generaţie, dar şi soluţii pentru anumite probleme agrotehnologice cu care se confruntă.
Subiectele dezbătute i-au vizat pe cultivatorii de legume şi fructe şi pe cei de porumb. Mirela Vereş, organizatorul evenimentului, ne-a spus: „Am făcut această întâlnire cu fermierii, este un simpozion ce vine în întâmpinarea nevoilor acestora. Am adus în Baia Mare şi reprezentanţi ai unor firme care se ocupă cu pesticide, care să ne dea indicaţii privind efectuarea tratamentelor. Avem şi un reprezentant al unei firme care se ocupă cu seminţe de porumb hibrid. Este necesar să cultivăm hibrizi de porumb, care sunt rezistenţi la boli. Un reprezentant al Oficiul Fitosanitar ne-a explicat normele SMR 10, deoarece fiecare fermă este obligată să ţină un caiet cu o evidenţă strictă în ceea ce priveşte tratamentele cu produse fitosanitare. În anii următori, plata unică pe suprafaţă va fi condiţionată de ţinerea acestui caiet al fermei. Pesticidele se mai folosesc şi haotic, planta nu ar avea nevoie în momentul respectiv. A venit acum momentul în care fermierii vor fi monitorizaţi în acest sens”.
Producători de pesticide şi seminţe
Reprezentantul firmei Chemark Rom din Braşov le-a prezentat agricultorilor îngrăşământul Seed Sprint, ce conţine 12% azot, 43% fosfor, acizi humici şi micro-elemente. Este important ca aplicarea acestor îngrăşăminte să se facă odată cu semănatul, pentru că azotul contribuie la o bună germinare a seminţelor. Fosforul (solubil în apă) va ajuta planta la rădăcină pentru o mai bună hrănire şi îi va da o mai mare rezistenţă la secetă.
Claudia Şonda-Ţîrcă, reprezentant al firmei Semillas Fito, le-a explicat fermierilor care este importanţa calităţii seminţelor: „Suntem profesionişti şi la ora actuală vindem în 70 de ţări. 58% din cifra noastră de afaceri o reprezintă seminţele de legume. Anul acesta, în Franţa, a fost dat premiul pentru cea mai vândută roşie anul trecut în Europa, se cheamă Monterosa, care este practic sămânţă produsă de noi. Avem laboratoare de biotehnologii în care producem noi hibrizi. De exemplu, hibrizi de porumb. La capitolul cercetare şi dezvoltare stăm foarte bine şi multe dintre firmele noastre concurente cumpără partea de genetică de la noi. Un alt exemplu este la castraveţi, unde polenizarea se face manual. Avem oameni angajaţi care fac polenizare pe şase hectare de teren”.
Fermierii prezenţi s-au arătat interesaţi, au pus întrebări şi au primit răspuns de la reprezentanţii firmelor de seminţe şi pesticide.