Marţi, 28 februarie 2017, poetul vişeuan Gavril Ciuban a marcat un nou început (s-a pensionat). Născut la 10 iulie 1951, în oraşul Vişeu de Sus, Gavril Ciuban a lucrat în mai multe uzine şi întreprinderi forestiere din ţară, după care s-a întors acasă şi s-a angajat la Ocolul Silvic – Centrul de recoltare a fructelor de pădure. În urmă cu 11 ani, a devenit bibliotecar şi apoi responsabil al Bibliotecii Orăşeneşti Vişeu de Sus.
Este membru (din 1974) şi preşedinte (din 2002) al Cenaclului literar „Andrei Mureşeanu” şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bucureşti (din 1998). Debutează cu poezie în revista Cronica din Iaşi, în 1975, şi editorial cu volumul de versuri Cultivatorul de pietre şi tandra dihanie, în 1992. Este autor a 16 volume (poezie, proză, eseuri). Poeziile i-au fost traduse în limbile italiană, franceză, germană, ucraineană, albaneză, engleză.
Poet şi bibliotecar în acelaşi timp, Gavril Ciuban a reprezentat cu cinste Vişeul de Sus la manifestări literare din întreaga ţară, a obţinut premii şi a făcut parte din jurii ale unor festivaluri de literatură. Şi-a pus amprenta asupra scrisului tinerilor din zonă. A participat la întâlniri cu elevi care abia păşeau pe drumul scrisului. A prefaţat cărţile tinerilor poeţi: Anca Maria Sasu, Ioana Tivadar, Vasile Gh. Pop, Otilia Bora, Adelina Timiş, Antonia Zavalic, Liana Gabriela Copândean. În calitate de organizator şi membru al juriului Festivalului Naţional de Literatură ”Armonii de primăvară”, a mijlocit întâlnirea publicului vişeuan cu scriitori şi oameni de litere din întreaga ţară.
Marţi, colegii de la Centrul Cultural-Social şi autorităţile oraşului Vişeu de Sus şi-au arătat respectul şi consideraţia pentru activitatea lui Gavril Ciuban. Într-un cadru festiv, primarul Vasile Coman i-a înmânat, din partea Primăriei şi Consiliului Local, o diplomă de excelenţă pentru cultivarea şi promovare valorilor culturale vişeuane. Din partea colegilor de la Centrul Cultural-Social, i-a fost oferită o plachetă de felicitare pentru întreaga carieră. Prieteni şi colegi – prof. univ. dr. Nicolae Iuga, bibl. Olga Iuga, prof. Lupu Petrovan, prof. Ion Ţelman, pr. Vasile Luţai, pr. Ioan Dunca, prozatorul Lazăr Năsui, prof. Viorel Igna şi subsemnatul, am fost alături de Gavril Ciuban.
Cu emoţie abia stăpânită, Gavril Ciuban a rememorat amintiri de la începuturile sale în cenaclu, până la lucrările tinerilor pe care i-a şlefuit într-ale scrisului. Momentul a fost completat de cantautorul Costel Amorăriţei, care a cântat melodii pe versuri de Gavril Ciuban.
Gavril Ciuban este un om al cărţilor, al cuvântului scris şi, aşa cum afirma directorul dr. Anuţa Pop: ”Gavril Ciuban este şi va fi mereu o parte importantă a Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus şi a literaturii vişeuane”. Îi urăm ani mulţi şi sănătate!