Duminică, 26 februarie 2017, în satul Libotin, comuna Cupşeni, s-a desfăşurat evenimentul cultural şi distractiv „Lăsatul secului”. Organizarea a fost făcută în principal de Ion Perhaiţa şi Nicu Bude, cei doi mentori ai Corului de bărbaţi „Dacii Liberi” din Libotin, la zece ani de la reluarea activităţii artistice. Comunitatea locală a sărbătorit şi zece ani de la înfiinţarea Grupului vocal feminin „Cînt şi Dor”.
La 30 noiembrie 1980, a luat fiinţă Corul de bărbaţi „Dacii Liberi”, atunci cînd tînărul intelectual Ludovic FILIP s-a întors, ca profesor, în satul natal Libotin. Ludovic era un pasionat al folclorului, iubitor de teatru, istorie şi muzică. Sprijinit fiind şi de alţi intelectuali şi ţărani, a înfiinţat corul de bărbaţi, care a fost activ vreme de patru ani, revărsînd spre oameni cîntece patriotice. Alături de (regretatul) prof. Ludovic Filip, au fost primarul (de atunci) Mircea Boga, preotul paroh Gheorghe Cucu, Petre Codrea, Nicu Bude şi Ion Perhaiţa.
Nucleul actualului cor îl formează grupul de „veterani”, dar şi mulţi tineri, în total peste 40 de persoane. Primul dirijor a fost Grigore Leşe, urmat de Ion Perhaiţa şi Nicu Bude, pînă în prezent. În repertoriul corului figurează cîntece precum „Hora Mare”, Ardealul”, „Noi sîntem bravi eroi”, „Ginta Latină”, „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”. În evoluţia ascendentă, Corul bărbaţilor din Libotin a urcat pe scenă la Festivalul Naţional „Cântarea României” – avea 83 de membri! Presa a apreciat apariţia corului de bărbaţi din Libotin ca o revelaţie. Debutul a fost urmat de participarea la alte manifestări artistice. Un moment deosebit a fost schimbul de experienţă cu corul mixt din localitatea Ciocile, judeţul Brăila. A urmat o întîlnire cu poetul Adrian Păunescu şi cu membrii Cenaclului „Flacăra”, în Baia Mare. Spectacolele aniversare de la Tîrgu Lăpuş şi Baia Mare, dedicate lui Nicolae Sabău, le-au prilejuit întîlnirea cu mari reprezentanţi ai folclorului românesc, dintre care o amintim pe Mărioara Murărescu. Acestea sînt doar cîteva din momentele principale ale anilor ’80, cînd corul a evoluat sub bagheta dirijorilor Grigore Leşe şi Marius Hoca. Nu pot fi omise din istoria corală libotineană spectacolele „Acusticon” de la Radio Cluj, alături de actorii Florin Piersic şi Ovidiu Iuliu Moldovan, umoristul Cornel Udrea, interpretele de folclor Sava Negrean-Brudaşcu şi Veta Biriş. După o pauză datorată unor împrejurări nefireşti, activitatea a fost reluată în anul 2007.
Duminică, 26 decembrie 2017, în sala Căminului cultural, manifestările au constat în spectacolul dat de corul “Dacii Liberi”. Despre cor şi despre grupul vocal feminin au susţinut referate: Ion Perhaiţa, Livia Sima şi Nicu Bude.
Grupul vocal „Cînt şi Dor”, mentor prof. Ion Perhaiţa, a dat spectacole în judeţul nostru şi în mai multe locuri din ţară.
A urmat o distracţie a libotenilor, de lăsatul secului, cu mîncăruri tradiţionale (gulaş din carne de capră), dar şi horincă, după care participanţii s-au întins la joc.