Urmărit internaţional depistat la Petea

0
387

Miercuri, în jurul orei 14, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-a prezentat, pentru a ieşi din ţară, Nicolae P., în vârstă de 42 de ani, domiciliat pe raza judeţului Maramureş.
În urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au constatat că, bărbatul figurează ca fiind urmărit internaţional. Pe numele acestuia, autorităţile din Austria au emis un mandat european de arestare, pentru săvârşirea de infracţiuni contra proprietăţii.
Persoana în cauză a fost predată Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Satu Mare, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Reţea de trafic de migranţi destructurată – percheziţii domiciliare în judeţul Maramureş –

În data de 1 februarie, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, au efectuat 11 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Sălaj, Cluj, Maramureş, Ilfov şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, format din cetăţeni turci, afgani,bulgari, moldoveni şi români, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi şi trecere ilegală a frontierei de stat, pe relaţia Irak/Siria – Bulgaria-România – Europa de Vest.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul anului 2016, pe teritoriul României şi a altor state, precum Turcia şi Bulgaria, s-a constituit un grup infracţional organizat cu preocupări pe linia traficului de migranţi. Grupul astfel constituit a desfăşurat activităţi de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare şi adăpostire a mai multor migranţi, de diferite naţionalităţi, aflaţi temporar pe teritoriul Turciei, Bulgariei şi României în scopul trecerii frauduloase a frontierei Româno – Ungare, având ca destinaţie ţări ale Uniunii Europene, precum Franţa, Germania şi Belgia.
În activitatea infracţională, traficanţii se foloseau de metode care periclitau viaţa şi integritatea corporală a migranţilor, aceştia fiind transportaţi, în număr mare, în mijloace de transport fără spaţiul necesar şi neaerisite, în cisterne, ascunşi sub autotrenuri, în condiţii de temperaturi joase, cu risc de accidentare, iar copiilor fiindu-le administrate somnifere, pentru a nu atrage atenţia în momentul trecerii frontierei.
Astfel, în perioada octombrie 2016 – ianuarie 2017 au fost traficate peste 120 persoane, depistate în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei.
Iniţial, grupul infracţional organizat ce a funcţionat pe teritoriul României a fost constituit şi condus de către un cetăţean afgan. Ulterior arestării acestuia pe teritoriul statului maghiar, conducerea grupului a fost preluată de către mai mulţi cetăţeni turci.
Sumele plătite de către migranţi, grupului pentru tranzitarea frontierelor de stat, erau cuprinse între 5.000 şi 10.000 euro, în funcţie de destinaţie. Jumătate din sumă se plătea la plecarea din Turcia iar restul de către familia migrantului, la momentul ajungerii la destinaţie.
În cauză a fost începută urmărirea penală faţă de 25 de persoane.
Faţă de patru cetăţeni turci, membrii ai reţelei, s-a luat deja măsura arestării preventive în 24.01.2017, respectiv 29.01.2017, urmare a activităţilor operative desfăşurate în cauză, dat fiind necesitatea intervenirii pentru înlăturarea pericolului iminent la care ar fi fost expus unul dintre migranţi, în vârstă de numai 2 ani.
La sediul DIICOT- Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, 8 persoane.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.