Vineri a debutat, cea de-a doua ediţie a Simpozionului ”Medicina de Urgenţă Azi”

0
426

Deschiderea oficială a celei de-a doua ediţii a Simpozionul ”Medicina de Urgenţă Azi” a avut loc vineri, 27 ianuarie 2017, în sala de conferinţe a Hotelului Carpaţi din Baia Mare. În prezenţa a numeroşi participanţi din întreaga ţară, printre care nume importante: Prof. dr. Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, dr. Călin Alexandru, directorul general al Direcţiei Generale Management Urgenţe Medicale, dr. Conf. Adela Golea, dr. Hadrian Borcea, medic-şef al UPU Oradea, dr. gen. Dorin Olteanu, ISU Tg. Mureş, cuvântul de deschidere a aparţinut managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, ec. Sorina Pintea, care a subliniat importanţa celor care participă la salvarea de vieţi omeneşti. Totodată, au fost amintite şi ONG-urile care au susţinut sistemul de urgenţă şi unitatea medicală, făcându-se referire la Asociaţia Prietenii Spitalului “Dr. Constantin Opriş”, care s-a dovedit a fi un partener loial în multiplele proiecte derulate în ultimii ani, dar şi la Asociaţia Părinţi Salvatori şi Asociaţia de Ajutor Maltez.
Deschiderea simpozionului a fost moderată de către dr. Călin Man. Au luat cuvântul subprefectul judeţului Maramureş, Gavriş Ardelean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş.
Prof. dr. Dorel Săndesc, preşedinte al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), a fost prezent şi la prima ediţie a acestui simpozion. Acesta a arătat că a venit în Baia Mare pentru că apreciază tot ceea ce s-a făcut pentru sistemul medical, întâlnirea reprezentând expresia realizărilor unui brand deja naţional, implementat cu succes de Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare: “Tot ceea ce s-a realizat este un proces dinamic, o evoluţie evidentă a acestui sistem care a reuşit să acopere în mod logic tot traseul pe care-l parcurge victima, pornind din stradă, de la accident, până în UPU, la spital. Datorită acestui sistem, mortalitatea în urgenţele spitalelor a scăzut de peste trei ori în România. De exemplu, la infarctul miocardic acut, România era pe primele locuri în ce priveşte mortalitatea (13% în anii trecuţi). Acum a scăzut sub 5% , în ultimii ani, implementând programe specifice. Am creat alte şapte programe pentru patologii foarte grave. În prezent, efectuăm intervenţii noi în UPU. Medici care au lucrat în străinătate (avem cazuri de medici din Franţa reîntorşi în România) revin în spitalele noastre pentru a aplica proceduri noi la bolnavii cu patologii majore”. Preşedintele SRATI a felicitat de asemenea întreg colectivul spitalului şi a reiterat ideea că medicina de urgenţă nu trebuie împărţită în zone, respectiv prespital şi spital. În medicina de urgenţă trebuie integrat tot ce înseamnă lanţul supravieţuirii.
Dr. Călin Alexandru, directorul general al Direcţiei Generale Management Urgenţe Medicale, a arătat că medicina de urgenţă este sâmburele unei revoluţii de mentalitate a sistemului medical şi aceasta este cea care va schimba întreg sistemul de sănătate. Dr. Hadrian Borcea, medic-şef al UPU Oradea a subliniat faptul că România se află în topul a tot ceea ce înseamnă asistenţă de urgenţă, fiind printre primele ţări din Europa cu dotare la acest capitol. Doctorul Borcea consideră că astfel de simpozioane sunt necesare şi binevenite pentru a permite schimburi de idei şi a ţine pasul cu dinamica unui astfel de sistem.
Invitaţii la Simpozion, atât o parte dintre cei sosiţi din alte judeţe ale ţării, cât şi reprezentanţii locali ai Direcţiei de Sănătate Publică (dr. Rareş Pop), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş sau ai Asociaţiei Prietenii Spitalului (Romana Furtună) au participat, alături de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare la o conferinţă de presă în care, după prezentarea oaspeţilor, întâlnirea a reprezentat o discuţie interactivă între jurnalişti şi cei care se află în prima linie a sistemului medicinei de urgenţă.
SIMPOZION1Comandantul Dorin Oltean, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mureş a arătat că, în ţară, timpul mediu de răspuns al echipajelor UPU-SMURD este de 11 minute, la Târgu Mureş intervenţiile având un timp de răspuns de aproximativ 9,2 minute.
Toţi cei prezenţi au subliniat importanţa conştientizării fiecărei instituţii implicate în salvarea de vieţi omeneşti că situaţiile de urgenţă nu pot fi gestionate decât în situaţia în care toţi cooperează, de la momentul producerii unui accident sau a unui eveniment nedorit şi până când pacientul ajunge în spital. Sistemul de urgenţă din România are un grad de încredere de peste 90% în rândul populaţiei, iar această încredere trebuie confirmată, menţinută şi, de ce nu, crescută continuu prin multă muncă şi implicare.
Prof. dr. Dorin Săndesc a vorbit despre evoluţia sistemului în ultimii 20 de ani, reuşind în prezent să fie acoperit în mod logic întreg lanţul supravieţuirii prin cooperarea tuturor instituţiilor cu atribuţii în acest sens. Dr. Hadrian Borcea a precizat că tăria sistemului este reflectată de modul în care lucrurile bune sunt continuate, iar cele mai puţin bune sunt corectate. Acesta a arătat că românii apelează sistemul de urgenţă mai des decât orice alt serviciu de sănătate şi trebuie găsite resursele necesare pentru ca fiecare dintre pacienţi să primească un ajutor satisfăcător.
S-a subliniat, de asemenea, nevoia de conştientizare a populaţiei, care trebuie să înţeleagă că, în UPU, există cinci nivele de priorităţi, prima prioritate fiind urgenţele majore (codul roşu), iar ultima prioritate, pacienţii care au nevoie doar de un consult sau un sfat medical (codul alb). Dacă românii ar apela întâi la medicii de familie atunci când problema pe care o au nu reprezintă neapărat o urgenţă medicală, timpul de aşteptare în UPU s-ar reduce considerabil.
Lucrările celei de-a doua ediţii a Simpozionului ”Medicina de Urgenţă Azi” au continuat şi pe parcursul zilei de sâmbătă, la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu”, cu prezentări medicale şi workshop-uri interactive susţinute de nume grele ale medicinei de urgenţă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.