Şapte ani de SMURD în Maramureş

0
709
Raed Arafat Sorina Pintea

• Raed Arafat,ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, prezent în Baia Mare •

Sâmbătă, 28 ianuarie 2017, a fost prezent în Baia Mare secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii şi Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, cu ocazia Simpozionului „Medicina de Urgenţă Azi” şi totodată a împlinirii a şapte ani de SMURD în Maramureş.

În cadrul Conferinţei de presă, Raed Arafat a vorbit despre îmbunătăţirea serviciilor de urgenţă, prin introducerea sistemului digital de raportare pe Ambulanţă şi Sistemul de Urgenţă, care se află în prezent încă în testare. Acesta a declarat: „Acum, putem colecta mult mai bine datele de pe un sistem digital. Pasul este major în medicina de urgenţă, pentru că era imposibil până acum ca într-un interval scurt de timp să colectezi milioane de cazuri şi să le compari. Sistemul de urgenţă nu rămâne fix, întotdeauna se va îmbunătăţi. Însă orice mişcare pe care o facem trebuie analizată foarte bine. Unităţile de Primire Urgenţe sunt foarte tinere la noi în ţară. Acestea au pornit în anul 2007, unele chiar în 2010. Pe an ce trece, nivelul calitativ creşte. Specialiştii străini care vin la noi în ţară observă că evoluţia în România este extraordinară. Datorită îmbunătăţirii UPU, mortalitatea în ultimii 10 ani a scăzut cu 11% în unităţile UPU. Trebuie să avem grijă, însă, să nu stricăm ce am făcut până în prezent. Politica viitoare este să se suplimenteze paturile în Terapie Intensivă, pentru că suntem sub limită, mai ales în centrele universitare din Cluj, Iaşi, Timişoara. Apoi, lunar, facem o evaluare a parcului auto din cadrul serviciilor de ambulanţă. Ştim că Parcul auto al Ambulanţei şi SMURD-ului este învechit în unele locuri. Unii pacienţi se plâng că Ambulanţa vine la domiciliu doar cu asistent medical, fără medic. Nu trebuie să le fie teamă, asistenţii medicali sunt foarte bine pregătiţi. Au atestat. Eu le mulţumesc şi colegilor de la Baia Mare pentru tot ce au făcut pentru sistemul de urgenţă. Pentru că ceea ce s-a întâmplat aici este rezultatul muncii mai multor echipe integrate”.

De ce pacienţii aşteaptă mult în Unitatea de Primire Urgenţe?

RAED-ARAFAT-+-SORINAEste o întrebare pe care mulţi şi-o pun. Ministerul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a explicat de ce unii pacienţi aşteaptă mult în UPU pentru a fi consultaţi, spre deosebire de alţii: „Motivele timpilor mari de aşteptare în UPU pornesc de la codurile care se dau în triaj. Există 5 coduri de urgenţă: roşu – cazul cel mai grav care trebuie văzut imediat, codul verde, galben, albastru şi alb, codul în care pacientul nu reprezintă o urgenţă, dar este şi acesta consultat la un moment dat. Raed Arafat: „Evident, nemulţumiri sunt şi se pun presiuni pe colegii de la UPU. Toate acestea reprezintă simptomul unor deficienţe în sistem. Cred că este nevoie de îmbunătăţiri la medicii de familie. Oamenii aceştia care vin în UPU nu au acces 24 din 24 de ore la medicul de familie, nici în laboratoarele de analize medicale, nici la imagistică şi ei ştiu că în Urgenţă beneficiază de toate aceste servicii, gratis. Totodată, am informaţii că aceste cazuri „false” reprezintă doar 15-18% din totalul de urgenţe. Trebuie să spun că în Marea Britanie şi SUA, timpii de aşteptare ai bolnavilor în UPU sunt chiar până la 10 ore şi uneori până la 24 de ore. Problema este cum procesăm bolnavul. Unii cred că au o urgenţă, alţii trebuie doar liniştiţi. Unii pacienţi care vin pe picioare se dovedeşte că sunt grav bolnavi, alţii, care vin pe targă, nu sunt într-o stare atât de gravă. Timpii de aşteptare sunt mari şi datorită faptului că la Radiologie, dacă trebuie consultaţi 3-4 bolnavi ce au nevoie de Computer Tomograf, trebuie să aştepte unul după celălalt. Apoi, dacă e nevoie de consultul cardiologului ori al internistului, timpii de aşteptare (până coboară medicii de pe secţie, până consultă şi alţi pacienţi) cresc. De asemenea, paturile din UPU sunt puţine. Bolnavii trebuie să aştepte şi eliberarea unui pat pentru a fi primit în UPU. Prin urmare, UPU este extrem de complex pentru că este influenţat de foarte multe structuri” – a arătat Raed Arafat.

„A pune bolnavul să plătească în UPU ar fi o catastrofă”

În ideea de a îmbunătăţi sistemul de urgenţă şi a descongestiona Unitatea de Primire Urgenţe, Raed Arafat a imaginat mai multe variante. Însă a exclus-o categoric pe aceea de a pune presiune pe bolnavul care nu reprezintă o urgenţă, să plătească costul consultaţiei şi al tratamentului în UPU: „Efectul ar fi invers. În Iordania, de exemplu, a fost introdus acest sistem în 2011 şi l-au anulat în 2014. Unii medici au luat bătaie de la pacienţi, iar pacienţii minţeau că sunt urgenţe, inventând simptome pe care de fapt nu le aveau, doar pentru a fi consultaţi în UPU. Desigur, sistemul necesită îmbunătăţire, însă orice schimbare trebuie făcută pe baza unor analize de impact şi cu consultarea unor colegi de la noi şi din alte ţări”.
Raed Arafat a fost însoţit la Conferinţa de presă de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, ec. Sorina Pintea. Acesta s-a mai întâlnit, sâmbătă după-masa, cu reprezentanţii tuturor serviciilor de urgenţă din Maramureş, Sălaj, Satu Mare, iar duminică, din Cluj, pentru a vedea toate problemele cu care se confruntă aceştia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.