Cum se pot elibera două titluri de proprietate pe acelaşi teren…

2
6010

Retrocedarea terenurilor către vechii proprietari este un proces început după Revoluţie şi care mai continuă şi în ziua de azi în Maramureş. Asta după ce el trebuia finalizat de mulţi ani. Una dintre problemele care apar frecvent în acest proces de retrocedare a proprietăţilor este şi cea legată de eliberarea mai multor titluri de proprietate pentru acelaşi teren. Astfel, se ajunge ca suprafaţa totală de teren ce trebuie retrocedată să depăşească cu mult totalul de teren existent.

La eliberarea mai multor titluri de proprietate pentru aceeaşi suprafaţă se poate ajunge foarte uşor, după cum ne-a explicat directorul Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Maramureş: „Pentru eliberarea unui titlu de proprietate este o muncă elaborată şi destul de complicată în spate, pentru că sunt multe cereri de proprietate, mai ales în cazul urmaşilor, care au fost depuse pentru acelaşi teren de trei, patru, şapte ori! Astfel, au fost depuse solicitări pentru retrocedare şi de copii, şi de nepoţi, şi de strănepoţi şi atunci dacă analizăm cererea de suprafaţă raportată la terenurile existente, evident că rezultă suprafeţe mai mari decât întregul judeţ. În aceste condiţii rolul comisiei locale este unul important, la fel şi cel al celei tehnice din cadrul comisiei judeţene, de a analiza foarte bine lucrurile ca să evităm suprapuneri şi eliberări de titluri multiple. Dar mai există şi altfel de situaţii: unul cere titlul de proprietate, i-l eliberezi legal şi alţii doi, trei, obţin dreptul de proprietate pe acelaşi teren pe calea instanţelor de judecată, instanţe care nu întotdeauna au analizat toate documentele: fie nu au avut, nu au fost informate, nu vreau să intru în această problemă, însă rezultatul este că avem pentru aceeaşi bucată de teren titlul eliberat de Comisia judeţeană de fond funciar, eliberat legal şi drept de proprietate eliberat de instanţă. În aceste condiţii suntem puşi în multe situaţii de a nu putea duce la îndeplinire o hotărâre judecătorească care trebuie respectată şi de aici apar şi problemele cu penalităţi, cu executare, care se impun comisiei judeţene. Până la urmă ajungem în situaţia că eliberăm titlul de proprietate din start ştiind că e dublură, şi în acelaşi timp îl atacăm în instanţă în ideea că aceasta va analiza, având în vedere toate informaţiile, şi va dispune anularea unui titlu de proprietate care va considera instanţa că e eliberat fără a avea dreptul corespunzător. Vreau să spun că sunt multe situaţii din acestea”, a declarat dr. ing. Ovidiu Ştefan, director Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Maramureş.

2 COMENTARII

  1. Dacă mergeți în instanță, dați acolo de niste oameni care nu știu să citească o schiță parcelară
    Mai rău nu știu unde i sudul sau vestul
    Astfel va arunca in vâltoare minciunilor
    Expertul face expertiză în favoarea cui intervine la el
    Am avut acest „noroc ” 10 ani m am judecat și primăria a falsifica grosolan schițele parcelară
    Procurorii nu au văzut modificările deși cazul a fost rettrmis pt cercetare de patru ori la parchet
    Aceștia contrar probelor pe care le aveam au refuzat adevărul pt că primarul era acuzat de fals și uz de fals
    Până la final am fost învinsă de nelegiuirile primarului al judecătorilor și procurorilor
    După multe abuzuri făcute de ce mai sus menționați, m am plâns la CEDo
    Cererea îmi fusese aprobată, dar intre timp am fost bolnave, internată în spital
    CEDO a solicitat în acest timp ale acte pt a continua judecate cazului
    Eu nefiind la domiciliu nu am răspuns la cererea lor
    Atunci cînd legislație lor dosarul a fost scos de la judecata
    Am spus toate astea să vadă toată lumea cum stau treburile in Romania
    Mai mult decât să ne jupoie cu salariile nesimțită și să ne rada în nas cu judecați mizera nu știu ce mai pot face

  2. Eu am moștenit mai multe parcele în com Malovăț,sat Lazu,jud Mehedinți de la bunicul meu care a făcut cerere de retrocedare imediat după ’90.
    Pe unul din terenuri -1275mp,cu o latură la DN67,un vecin care atunci era consilier local,a umblat în registru și a trecut acest teren la el.
    Între timp,bunicul a decedat,iar mama văzând că pe titlu nu este trecută suprafața respectivă a deschis un proces contra primăriei,câștigat,rămas definitiv.
    În urma procesului,titlul inițial a fost anulat și ni s-a eliberat un alt titlu în anul 2007 ,în care era trecută și suprafața respectivă.
    Apoi mama a decedat,iar eu ca moștenitor ,am făcut succesiunile la notar de la bunic la mama,apoi de la mama la mine în anul 2017.
    Tot atunci,în 2017,am dus actele la primăria Malovăț,unde am plătit impozitul cu cinci ani anteriori(începând din 2013-2017)Apoi anual,-inclusiv 2024.
    Am sperat că se va face cadastrarea gratuită și văzând că nu se demarează,zilele trecute am plătit un avans pt efectuarea cadastrului la trei din parcele.
    La două din ele(de cca 300 respectiv 700mp)se poate face cadastrarea.
    La parcela de 1275(unde am titlu+hotărâre judecătorească)este emis un alt titlu de proprietate în anul 2016,-terenul e cadastrat și scos la vânzare.
    Ce soluție pot adopta în acest caz,având în vedere că în anul 2016 ,primarul de atunci-Băzăvan Nicolae-a fost prins luând mită,condamnat,dar s-a prescris fiind învinuit de încă o faptă și procesul tergiversat până la prescriere.
    Totodată,cred că soția dumnealui este și în prezent angajata primăriei.
    Aș dori o îndrumare.
    Mulțumesc.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.