Raţionalizarea cheltuirii

0
458

Cu toate că şi pînă acum s-a pus problema utilizării cu responsabilitate a fondurilor bugetare, rezultatul a fost negativ, instituţiile de stat au risipit fondurile fără să ţină seama de priorităţile poporului. Nicăieri în lume cheltuielile publice nu înseamnă risipă, de parcă bugetele locale ar fi excedentare. La nivelul ţării, în nici un an din ultimii 27 n-a fost bilanţ financiar pozitiv, ci mereu a existat un cont negativ, acoperit din împrumuturi. Politica bugetară s-ar putea să fie schimbată în acest an, căci PSD+ALDE vor să raţionalizeze bugetul de stat, cel puţin aşa declară ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. Reuşita depinde şi de noi!
România nu are nevoie de un miracol economic, similar cu cel petrecut pe vremea lui Ludwig Erhard în Germania, după Al Doilea Război Mondial. Măsurile luate atunci de germanii de Vest l-au inspirat probabil pe ministrul nostru de Finanţe: nici un leu să nu fie cheltuit fără semnătura lui Viorel Ştefan!
De ministrul banilor şi de mintea sa depinde anul 2017. Există spaţiu fiscal suficient pentru a susţine măsurile din programul de guvernare şi nu va fi nevoie de împrumuturi de la instituţiile financiare internaţionale, a declarat Viorel Ştefan. Aşadar nu există perspectiva creşterii deficitului bugetar peste 3% din produsul intern brut. Declaraţiile optimiste trebuie susţinute de ceilalţi miniştri şi de majoritatea parlamentară. Fără de credite nu se va putea, dar cheltuielile cu dobînzile nu au voie să crească. Opoziţia acuză puterea că va îndatora statul pentru decenii. Nu avem obligaţii faţă de Fondul Monetar Internaţional, putem lua orice măsuri dorim, momentul internaţional pe piaţa dobînzilor fiind favorabil, ratele la instituţiile financiare fiind în scădere.
Opinia publică, mai ales întreprinzătorii, sînt îngrijoraţi că 2017 ar putea aduce noi taxe sau impozite, pentru ca Guvernul să finanţeze promisiunile din campania electorală. Şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, este preocupat, chiar dacă ştie că Guvernul are în trezorerie rezervele necesare pentru acoperirea datoriei publice. Totul este ca Guvernul să nu depăşească cheltuielile peste veniturile prognozate în exerciţiul financiar curent. Nici preşedintele Klaus Iohannis nu-i încrezător că prim-ministrul va ţine în frîu balanţa bugetară – în ultimul timp şi-a dat seama că trebuie să se abţină de la previziuni sumbre, precum în povestea prostiei de Ion Creangă (a drobului de sare). Un an economic rău ar putea dezechilibra balanţa bugetară prin nerealizarea veniturilor, iar PSD+ALDE trebuie să joace la două capete, pentru a nu cheltui mai mult de 3% peste venituri şi pentru a nu mări datoria publică peste limitele actuale.
Succesul Guvernului Grindeanu în acest an depinde şi de noi, contribuabilii. Dacă vom face grevă fiscală şi pe orice cale, paralegală, vom evita să plătim impozitele la bugetul centralizat şi la bugetele speciale (sănătate, pensii, şomaj), atunci este clar că PSD+ALDE nu vor reuşi să evite destabilizarea finanţelor statului. Avem datoria civică să fim buni contribuabili, cu atît mai mult cu cît au fost eliminate multe taxe şi contribuţii, povara fiscală fiind mai mică. Anul 2017 a venit cu multă zăpadă, ceea ce prezice un an agricol mănos. Construcţiile, transporturile şi turismul au un început de an dificil datorită iernii grele. Industria, comerţul şi serviciile pot salva bilanţul din primul trimestru. În caz contrar, ţara va fi echilibrată prin raţionalizări şi optimizări de cheltuieli. Să nu ne speriem, aşa au făcut şi nemţii după război.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.