Ordinul 1.463 din ianuarie 2017, care aprobă, în sfârşit, după lungi aşteptări (multe dintre acestea soldate cu decese ale pacienţilor) tratamentul gratuit cu ultima generaţie de medicamente în leucemia limfatică cronică, leucemia acută mieloblastică prelungeşte consistent viaţa bolnavilor.
Dr. Cristina Truică, medic primar hematologie, şefa secţiei din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, explică: „Au apărut protocoale noi de terapie conform Ordinului 1.463. Aceste medicamente noi care vor intra în protocol vor fi prescrise gratuit pacienţilor noştri. Le aşteptăm de 4 ani de zile. Pentru noi înseamnă revoluţionarea tratamentului acestora. Avem pacienţi care supravieţuiesc cu medicamente de ultimă generaţie, pe care, fie că le-au cumpărat, fie că au făcut rezidenţă în ţări precum Italia, Germania, Franţa, evident, sfătuiţi de noi. Acum s-au introdus pe listele C2 aceste medicamente de ultimă linie. Este un lucru extraordinar! În leucemia limfatică cronică, ultimul medicament folosit în Europa este Ibrutinib sau Ibruvica (denumirea comercială) a cărui cost este în jur de 6.000 euro pe lună. Acum, acest tratament va fi gratuit la noi.
– Aţi întocmit dosarele pacienţilor?
– Da, am întocmit 20 de dosare şi le-am trimis la CNAS. Aceşti 20 de pacienţi nu mai răspund la tratamentele anterioare şi, rând pe rând, ei doresc să revină în Baia Mare, mai ales că aici au fost trataţi iniţial, dorind să-şi continue tratamentul, boala fiind cronică. Am avut pacienţi care au făcut tratament chiar în ţară, un tratament extrem de costisitor până în prezent, cu hotărâre judecătorească. Au dat statul în judecată şi au câştigat procesul. Astfel, aceştia mergeau la farmacie să-şi ridice medicamentele cu Hotărârea judecătorească.
– Mai exact, în ce boli acţionează acest medicament?
– În leucemie şi limfoame (cancer ganglionar), în mielomul multiplu netratat. Problema este că medicamentul va fi oferit gratuit doar pacienţilor peste 65 de ani şi copiilor până la 18 ani, în forma leucemiei acute limfoblastice. Noi avem speranţe în continuare că medicaţia să poată fi administrată şi pacienţilor peste 21 de ani. Toate medicamentele bune care sunt salvatoare de viaţă se obţin cu eforturi foarte mari. Dosarele trec prin comisii speciale, acestea trebuie să conţină istoricul bolii şi multe alte amănunte. De multe ori, pe când este finalizat dosarul, este prea târziu pentru pacient. Speranţa noastră este ca pacienţii să intre pe tratament atunci când au nevoie.
– S-a dublat numărul cazurilor de leucemii?
– Da. În luna decembrie am avut 6 cazuri noi de leucemii acute, în condiţiile în care avem cam 2 cazuri noi. Numărul leucemiilor cronice s-a mărit cu 50% în 2016, faţă de anul 2015.
– Mai sunt boli de sânge din această paletă largă, care încă mai au nevoie de medicamente de tip nou?
– Mielomul multiplu, leucemia acută cu celulă T, leucemia prolimfocitară, diagnostice care au fost uitate demult de guvernanţi şi care în Europa sunt vindecabile. Este inadmisibil să moară atâţia bolnavi pentru că nu s-a deschis lista de atâta timp.