Într-un cadru monahal, în satul Peteritea ce aparţine comunei Vima Mică, în Biserica ortodoxă Monument istoric – s-a distins cu multă evlavie, slujbe şi rugăciuni tămăduitoare, Sfînta Liturghie, de către preotul protopop de Lăpuş, dr. Florin Stan, care a rostit predica şi cuvintele de învăţătură, cu pilde extrase din viaţa cotidiană, dar şi din Sfînta Scriptură. Apoi, toţi credincioşii prezenţi în biserică, împreună cu protopopul au adus un pios omagiu Arhiepiscopului JUSTINIAN, plecat la cele veşnice.
Preotul protopop dr. Florin Stan a spus, printre altele: “La gîndul şi dorinţa expresă a comunităţii dvs., a celor din satul Peteritea, Înaltpreasfinţitul JUSTINIAN şi PSa DR. JUSTIN, au hotărît să înfiinţeze la Peteritea o Parohie ortodoxă. Dar aici nu există preot, deşi s-au organizat trei concursuri, pe acest post de preot nu s-a prezentat nimeni. Construiţi o biserică ortodoxă română într-un timp record. Am hotărît ca în această perioadă, pînă va avea loc un nou concurs, în funcţia de preot la Peteritea să fie numit, preotul Ioan Ilie Bucşe, acum preot paroh la Vima Mică. La iniţiativa a d-lui Valentin Tuns, fiu al satului, s-au pus deja bazele construirii unei noi biserici ortodoxe române, în memoria părinţilor săi. În acest context, Valentin Tuns, familia domniei sale, cetăţenii satului, sponsori şi colaboratori au pus bazele realizării unui proiect îndrăzneţ de construcţie a bisericii. S-au executat lucrări de săpături într-un deal uşor înclinat şi aproape de Biserica ortodoxă Monument istoric, spaţiul a fost apoi pietruit. S-a amenajat un Altar de vară acoperit, în faţa căruia s-a montat o cruce din lemn, iar pe o placă de pe această cruce a scris: „S-a sfinţit locul pentru Biserica „Sfînta Treime” şi „Sfîntul Iosif Mărturisitorul” din Peteritea şi s-a pus piatra de temelie de către PSsa Dr. JUSTIN SIGHETEANU”.
Preotul paroh Felician Man împreună cu Valentin Tuns şi Petru Thira, administratorul firmei constructoare, au făcut propuneri de completare şi adăugire: prelungirea pridvorului de la intrare cu doi metri, construirea a două abside în exterior ca să dea forma de cruce a bisericii, construirea unui balcon interior sau podul bisericii, construirea a două camere în exterior cu intrare din Altar, numite proscomidiar şi diaconicar. S-a făcut trasarea bisericii conform planului pentru fundaţie, s-a aşezat crucea în locul unde va fi Altarul şi s-a efectuat binecuvîntarea locului prin rugăciuni şi stropirea cu apă sfinţită de către preotul protopop de Lăpuş, Florin Stan şi pr. paroh Felician Man, s-a turnat fundaţia, s-a executat elevaţia prin zidirea pereţilor de urcare, turnarea stîlpilor din interior şi pridvorul de la intrare cu arcade din beton. Tînărul om de afaceri Călin Tuns, fiu al d-lui Valentin Tuns, a făcut donaţii substanţiale, constînd în materiale de construcţii. A fost susţinută şi prezentată şi o dare de seamă de către domnul Valentin Tuns, care a precizat: “Materiale de construcţie au mai donat şi alţi binefăcători, prieteni şi colaboratori de-ai noştri. Distinsa doamnă Dorina Tuns din Tg. Lăpuş, o donat o cruce impunătoare de mari dimensiuni, care deja a fost înălţată în vîrful noii biserici. Şi asta, în memoria soţului ei Valer, fiu al satului Peteritea şi a promis că va mai dona un clopot pentru biserică. Apoi, Bella Molnar din satul Dămăcuşeni, deşi de confesiune reformată, a donat o autobasculantă de 16 tone încărcată cu nisip şi o cruce uriaşă pentru aceeaşi biserică şi va mai dona cheresteaua necesară şi scînduri din stejar pentru Iconostas”.