Agricultorii vor beneficia, din 1 ianuarie 2017, de un regim special de TVA, introdus prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, care aduce modificări Codului fiscal.
Agricultorul care solicită regimul special depune la ANAF o notificare privind aplicarea regimului special, pentru a putea beneficia de scutirea de mai multe obligaţii, cum ar fi înregistrarea în scopuri de TVA la momentul în care cifra de afaceri depăşeşte 220.000 lei, păstrarea evidenţelor în scopuri de TVA, ori depunerea decontului de taxă pentru livrările de produse/servicii agricole.
De asemenea, în condiţiile prevăzute de alin. (16) al aceluiaşi articol, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care optează pentru aplicarea regimului special pentru agricultori, pot solicita scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea aplicării regimului special. Solicitarea se poate depune la ANAF între 1 şi 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă. Anularea înregistrării este valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA.
Potrivit art. 3151 alin. (15) din Codul fiscal, agricultorul care aplică regimul special de TVA poate opta oricând pentru aplicarea regimului normal de taxă, în condiţiile prevăzute prin norme, prin depunerea unei notificări în acest sens, caz în care este radiat din Registrul agricultorilor care aplică regimul special de TVA până la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost depusă notificarea. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală organizează Registrul agricultorilor care aplică regimul special de TVA. Registrul este public şi se afişează pe site-ul ANAF. Înscrierea în Registrul agricultorilor care aplică regimul special se face pe baza notificărilor depuse de agricultorii care aplică regimul special de TVA, până la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost depusă notificarea.