Sărbătorile de iarnă au la Vişeu de Sus un farmec aparte. Vişeuanii au intrat în atmosfera marii sărbători a Naşterii Mântuitorului încă de duminică, 18 decembrie, prin intermediul celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Naţional de Colinde şi Obiceiuri de Iarnă Veniţi, creştini, la Viflaim! Evenimentul organizat de Primăria, Consiliul Local şi Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus şi-a propus, şi prin această ediţie, să contribuie la păstrarea, promovarea şi valorificarea colindelor şi obiceiurilor străbune.
La ora 12.30 a început parada măştilor şi costumelor tradiţionale de iarnă, deplasarea în cadrul paradei fiind animată de colinde, urări şi alte elemente definitorii tradiţiilor prezentate. Oraşul a fost inundat de sunetul colindelor şi toţi colindătorii au fost răsplătiţi, după datină, cu colaci de către primarul Vasile Coman, viceprimarul Grigore Ciolpan şi directorul festivalului, Anuţa Pop.
După ce alaiul formaţiilor de colindători a străbătut oraşul, scoţând în evidenţă frumuseţea portului popular şi a măştilor din zonele pe care le-au reprezentat, a urmat un spectacol în care fiecare grup a prezentat colinde, cântece de stea, urări sau jocuri ritual-ceremoniale ale mascaţilor, într-un spectacol ce a dovedit împletirea riturilor precreştine cu cele creştine. Şi la această ediţie, directorul festivalului, dr. Anuţa Pop, a adus în faţa publicului vişeuan sute de colindători şi urători din diferite regiuni etnofolclorice ale ţării, care, punându-şi în comun moştenirea înaintaşilor, au arătat că sărbătorile de iarnă ale românilor sunt, poate, cele mai frumoase din întreaga lume.
Colindători au sosit din judeţul Mureş – ansamblul folcloric ”Dor Solovestrean” (coord. Maria Bogdan) din Solovăstru, care a prezentat, alături de o suită de colinde, o turcă de pe Valea Gurghiului. Ansamblul folcloric ”Tradiţii Uiorene” din Ocna Mureş, coordonat de Liana Stoica, a adus colinde specifice judeţului Alba. Programul a fost îmbogăţit de ansamblul folcloric ”Someşul” din Beclean (dir. Mariana Harosa). Grupul de copii ”Speranţa” din Coşna (coord. Ofelia Arvinte) a adus publicului vişeuan obiceiurile frumoase din zona Moldovei: un joc al caprelor, ce a devenit un ritual menit să aducă rodnicie anului care urmează. Caprele au fost înconjurate de personaje reprezentând anul ce tocmai se încheie (moşneagul şi baba) şi anul cel ce va urma (mireasa şi mirele). De asemenea, Ursul, această datină cu origini într-un cult geto-dac, ce urmărea fertilizarea şi purificarea solului şi a gospodăriei, dar şi străvechiul obicei agrar al pluguşorului copiilor au bucurat inimile celor prezenţi.
Colinde ce aminteau de facerea lumii, un joc al caprelor dar şi steaua, obicei ce aminteşte de steaua care a vestit naşterea lui Iisus şi i-a călăuzit pe cei trei magi, toate s-au regăsit în programul colindătorilor din Ţara Lăpuşului, din Cupşeni, coordonaţi de Victoria Filip.
Grija deosebită pentru tradiţii a întregii zone a Vişeului s-a demonstrat şi prin prezenţa la festival a unui număr mare de grupuri de colindători: corul parohiei Vişeu de Jos (pr. Iustin Şanta, dirijor Nicoleta Şanta), ansamblul folcloric ”Vişeul” (coord. Ioan Bledea), grupul de colindători de la Liceul Teoretic Bogdan-Vodă, pregătiţi de prof. Gabriela Szerasz, copiii de la Clubul elevilor (prof. Mircea Şomcutean şi Ioan Bledea). De asemenea, Viflaiemul Bisericii Buna Vestire din Vişeu de Mijloc a arătat o mică mostră din ceea ce va însemna ”Noaptea Viflaiemurilor”, un eveniment unic, ce va avea loc în noaptea de Ajun.
Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional de Colinde şi Obiceiuri de Iarnă ”Veniţi, creştini, la Viflaim!” a adus deja atmosfera de sărbătoare în oraşul dintre râuri, oraş ce se dovedeşte şi anul acesta păstrător al valorilor autentice!