În Maramureş monumentele de for public se degradează

0
572

Direcţia judeţeană pentru cultură a făcut o analiză a monumentelor de for public din Maramureş. Deşi acestea nu sunt aşa de multe precum ar crede unii, se pare că o mare parte dintre ele sunt în stare de degradare. Ba mai mult, acestea nu prezintă un mare interes pentru administraţiile locale în raza administrativă a cărora se află.

Din cele câteva sute de monumente de for public, doar câteva zeci figurează şi catalogate, bucurându-se de drepturi speciale: „Starea monumentelor de for public din judeţul Maramureş, pentru că acest subiect nu a mai fost tratat de cel puţin 10 ani de zile, am găsit de cuviinţă să spunem câteva cuvinte şi despre acestea. Aici intră statuile, plăcile comemorative etc. În întreg judeţul, noi avem peste 366 de monumente de for public, dar numai 40 sunt clasate pe lista monumentelor care se bucură de drepturi speciale. În general, Maramureşul să ştiţi că nu este bogat în monumente. Fiind o zonă departe de marile centre ale lumii nu a avut acest concept de piaţă publică cu un loc sacru. Un monument de for public se face în general în ceea ce priveşte identitatea unui loc, în memoria lui, fiind mândria şi sacralitatea civică să spunem aşa, dincolo de monumentele religioase, de sacralitatea lor. Pieţele din Maramureş nu au fost de la început gândite aşa. De aceea, spre deosebire de alte oraşe din Europa, nici Baia Mare nu are o ecvestră imensă în centru, în jurul căreia se organizează, să spunem, celelalte clădiri”, a declarat Ioan Marchiş, directorul Direcţiei judeţene pentru cultură Maramureş.

Sfatul bătrânilor – „ascuns” de privirile trecătorilor

Ioan Marchiş - directorul Direcţiei de Cultură Maramureş
Ioan Marchiş – directorul Direcţiei de Cultură Maramureş

Unul dintre monumentele reprezentative ale oraşului, cunoscut sub numele de „Sfatul bătrânilor”, este amplasat prost, iar lumea nu îi dă prea mare importanţă: „Cel mai important monument din Baia Mare este acest Sfat al bătrânilor, care se găseşte aici lângă Palatul Administrativ, dar care, după părerea mea, a fost amplasat puţin prea în spate, fiind inundat de vegetaţie. Nu are însă probleme deosebite, de conservare, acest monument. Din nefericire, el nu este vizitat, nu este prea băgat în seamă, din cauză că nu se face nicio manifestare lângă el şi nu este pus în valoare aşa cum trebuie. În general, administraţiile locale din Maramureş nu se dau în vânt după monumentele de for public. Există doar o mică atenţie faţă de monumentele eroilor unde trebuie să depună coroane de flori odată pe an, dar în rest nici acestea nu beneficiază de aşa mare importanţă”, a spus directorul de la Cultură.

Monumentul Soldatului Român din parc, în degradare avansată

Nici celălalt monument din oraş, mai cunoscut, nu stă prea bine. Astfel, Monumentul Soldatului Român, deşi este mai în atenţia autorităţilor şi cetăţenilor, se află într-o stare proastă: „Celălalt monument important din Baia Mare, dintr-un punct de vedere, este cel al Soldatului Român din parc. Acesta este cu probleme foarte mari de conservare, dar şi cu probleme de alt fel. Asta deoarece ni se reproşează că lăsăm în picioare un monument de influenţă rusă. Există pe tancurile acelea şi pe clădiri steaua rusă. A mai fost o stea în vârful monumentului, dar care a fost dată jos. Sunt foarte mulţi oameni care ne scriu, ne întreabă de ce noi sărbătorim Ziua Naţională lângă un monument de influenţă, cel puţin, rusă şi comunistă. Eu le răspund: pentru că oricum este soldatul român acolo şi nu avem un monument de o amploare mai mare unde să organizăm aceste manifestări publice şi deocamdată folosim acest monument”, a conchis Ioan Marchiş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.