Marţi, 29 noiembrie 2016, la Şcoala gimnazială ,,Florea Mureşanu” din Suciu de Sus (director prof. Cosmin Cosma), profesorul de istorie Gabriel Coşciug le-a vorbit elevilor, dascălior şi părinţilor despre importanţa zilei de 1 Decembrie 1918. Programul artistic a fost susţinut de către elevi din clasele VI-VIII. Şcoala gimnazială Coroieni (director Liana Lazăr) a organizat un concert de cîntece şi poezii patriotice. Studentul teolog Cosmin Drule de la mănăstirea “Sfîntul Ilie” a interpretat cîntecul: “Nu ne vindem Ţara”. În comuna Lăpuş, la Şcoala gimnazială (director prof. Mariana Dumitru), manifestările de 1 Decembrie au fost marcate de participarea poeţilor Iacob Oniga (fiu al satului) şi Ion Iuga Lăpuşanu din Dumbrava. Iată ce ne-a relatat Iacob Oniga: “Revederea şcolii din satul meu m-a dus în anii minunaţi ai copilăriei”.
În oraşul Tg. Lăpuş, la Monumentul Eroilor de pe platoul de marmură, s-au depus coroane şi jerbe de flori, au fost arborate Drapelul României şi al Uniunii Europene. Au fost prezenţi primarul Mitru Leşe, viceprimarul Vasile Kraus şi consilieri.
În comuna Cerneşti, la Monumentul Eroilor, s-a oficiat un Te Deum de către preotul paroh Radu Manu, după care s-a intonat “Imnul Eroilor”. S-au depus coroane şi jerbe de flori de către oficialităţile locale. Au urmat poezii, cîntece patriotice şi colinde susţinute de către elevi din Cerneşti, Trestia şi Ciocotiş. La Centru cultural, Ansamblul folcloric “Măgura”, director Radu Roman, a susţinut un concert de colinde.
Din comuna Cupşeni, 24 de elevi şi cadre didactice au omagiat această sfîntă zi la Bucureşti – ne spune primăriţa Lucia Butcure: “24 de tineri frumoşi din Cupşeni, 40 din tot judeţul, au plecat la Bucureşti pentru a serba Ziua Naţională a României. În Capitală, grupul cupşenarilor a susţinut un concert de poezii şi cîntece patriotice şi populare”.