Dacă în Baia Mare ninsorile din ultimele două zile au cam paralizat circulaţia rutieră şi pietonală, pe drumurile din afara oraşului situaţia a fost puţin mai bună. Totuşi, şi aici, în unele zone au existat blocaje de scurtă sau mai lungă durată.
Una dintre rutele cu probleme a fost cea către Sighetu Marmaţiei pe Gutin. Astfel, circulaţia a fost blocată de câteva ori pe timpul nopţii de joi spre vineri, de tirurile care nu au mai putut înainta din cauza zăpezii, însă autorităţile au intervenit şi situaţia a revenit la normal. Din această cauză, traficul a fost restricţionat: „Toată noaptea a nins. E normal să fie zăpadă pentru că acum e sezonul. Utilajele au lucrat pe toate drumurile naţionale şi judeţene. În oraşe, primarii trebuie să-şi gestioneze mai bine situaţia.

Deci s-a lucrat efectiv, însă bineînţeles că pe perioada în care ninge non-stop nu poţi face faţă, nu poţi să dai cu sare şi cu materiale antiderapante pentru că dai degeaba. S-a lucrat, dar atâta timp cât este o singură firmă care se ocupă de deszăpezire şi acea firmă are utilaje închiriate de la diverse alte societăţi şi poate că la momentul respectiv nu le are toate la dispoziţie şi atunci se organizează, apar probleme. Ce dificultăţi am avut noi mai mari au fost pe Gutin, în sensul că am avut în vreo două momente ale nopţii blocaje, făcute de nişte tiruri împotmolite. S-au deblocat, apoi am restricţionat circulaţia. Am fi avut nevoie de un remorcher, care nu ni s-a pus însă la dispoziţie, dar în rest problemele nu au fost atât de grave. Normal, se circulă ca în perioada de iarnă. Problema cea mare este însă în Baia Mare din cauză că, din câte am înţeles, contractul s-a semnat pe ultima sută de metri, firma respectivă nu avea stocuri de sare, s-a făcut rost în ultimul moment de ceva sare, dar nu în cantităţi mari. În Baia Mare îţi trebuie utilaje la modul cel mai serios, însă dacă nu s-a organizat din timp treaba asta, acum suntem în situaţia asta neplăcută”, ne-a declarat Sebastian Mihai Lupuţ, prefectul judeţului Maramureş.

Prefectul răspunde pentru orice problemă, însă de multe ori este „legat la mâini”
Cu toate că reprezentantul Guvernului în teritoriu răspunde direct de problema deszăpezirii din judeţ, el nu are pârghii pentru a face anumite presiuni asupra drumarilor când aceştia nu îşi fac treaba. Chiar şi în aceste condiţii, prefectul „dă cu subsemnatul” pentru eventuale disfuncţionalităţi în întreg sistemul: „Mai este o chestiune: Prefectura este pusă într-o situaţie să gestioneze o problemă în care nu este implicată efectiv direct, pentru că noi nu participăm la licitaţii, nici măcar nu avem tangenţe directe cu firma care se ocupă de deszăpezire, dar răspundere avem în orice moment. Nu cred că este normal ca prefectul să stea toată ziua la telefoane: mutaţi camionul acela, duceţi utilajul celălalt, faceţi acolo, pe Gutin trebuie nu ştiu ce, pe Cavnic mai este necesar, la Târgu Lăpuş mai trebuie, la Prislop la fel, la Mesteacăn mai trebuie. Dar toată lumea spune că prefectul e de vină. Ce să facă prefectul mai mult? Eu am fost pe drumuri toată noaptea, am stat pe telefoane, cu mesaje, împreună cu şefii de districte, dar problema o reprezintă firma de deszăpezire. Ei trebuie să-şi facă treaba, nu noi în locul lor. Poate că niciodată nu vom găsi o firmă care să-şi poată desfăşura activitatea pe tot judeţul, pentru că ar trebui să fie foarte bine dotată, cu utilaje foarte multe şi foarte bine dotate. Aşa, dacă o firmă câştigă licitaţia şi se bazează că închiriază de la alţii, o singură problemă minoră în acest lanţ a blocat tot. Şi atunci ce să facă prefectul?! Acum două sau trei zile a sosit şi sarea necesară, bineînţeles o parte din ea nu toată, dar este sare. Am aflat însă că salina nu lucrează o zi două, abia de astăzi şi-a reînceput activitatea. Deci sunt chestiuni care nu depind de noi. Am vorbit cu directorii de la Cluj, cu cei de la noi, cu toţi, dar fiecare spune: fac ce pot! Şi atunci asta facem şi noi, ce putem! Gândiţi-vă că contractul a fost încheiat pe patru ani, deci în fiecare an noi avem şi vom avea aceeaşi problemă, că o să avem aceleaşi utilaje”, a conchis prefectul.
Blocaj pe şoseaua de centură
În cursul dimineţii de ieri, un tir s-a defectat pe şoseaua de centură în zona gropii de gunoi de la Satu Nou de Jos. Din cauza zăpezii abundente şi a drumului necurăţat, calea de rulare s-a îngustat aşa că maşinile mari nu au mai putut trece pe lângă tirul defect. În consecinţă, s-au format cozi uriaşe de maşini mici şi mari pe ambele sensuri de mers. Mulţi şoferi şi-au pierdut răbdarea din cauză că trebuiau să ajungă la serviciu şi stăteau blocaţi: „Merg la lucru şi uite cum stau aici blocat pe şosea din cauza tirului. Cred că aştept de vreo 20 de minute ca să trec, însă nu ştiu când o să şi reuşesc”, a spus, vizibil iritat, băimăreanul Nelu Topan. „Stăm aici de aproape o jumătate de oră şi nu putem trece din cauza tirului stricat, dar şi a zăpezii necurăţate, că drumul este prea îngust şi nu ai spaţiu de manevră”, a precizat Ioan Pop, un alt şofer blocat în trafic. În Baia Mare, autoturismele şi pietonii se deplasau destul de greu prin nămeţii de zăpadă: „Circulăm greu pe jos, că e plin de nămeţi şi trotuarele sunt aproape impracticabile. Ce să-i faci… Asta-i treaba la noi în oraş de fiecare dată când ninge. Prinde autorităţile nepregătite. Am înţeles că nu este semnat contract de deszăpezire cu nicio firmă şi atunci ce să aşteptăm?! Să vină vremea caldă ca să se topească zăpada numai”, ne-a explicat Gheorghe Sima, un băimărean în vârstă care-şi croia cu greu drum prin nămeţii de zăpadă din centru oraşului. Situaţia a fost la fel sau chiar mai rea pe străzile din cartiere, unde maşinile au rămas blocate din cauza zăpezii.