La Palatul Cultural din Sighetu Marmaţiei, a avut loc întâlnirea festivă şi simpozionul dedicat celor 3 evenimente aniversare ale Ansamblului Folcloric MARA al Casei Municipale de Cultură din localitate, înfiinţat în urmă cu 48 de ani (1968) pe structura grupului vocal-instrumental-coregrafic ”Maramureşul” format în 1966. Ansamblu care a câştigat în urmă cu 4 decenii primul mare premiu la Festivalul Internaţional de Folclor de la Dijon (Franţa).
Marcarea acestui succes după atâta amar de vreme, când printre membrii ansamblului Mara s-au perindat alte zeci de perechi de dansatori din generaţiile tinere, iar generaţia de aur a ajuns septuagenară, întâlnirea de la Sighet s-a vrut a fi un imbold pentru tinerii pasionaţi de cântecul şi dansul popular românesc. Concluzia desprinsă din cele două zile de dialog a fost că munca este singura cheie a succesului. Dansatorii veterani şi foştii instructori povesteau cum îi prindeau zorile de zi la repetiţiile pe care le făceau chiar în sălile unde s-a desfăşurat simpozionul. Adesea se făcea ora 4 dimineaţa când plecau de la Palat, spre casă.

Atât de impresionat a fost profesorul de muzică Gheorghe Pop – azi, în vârstă de 72 de ani, fost conducător muzical al Marei – încât a venit la sărbătoare cu bătălăul cu care a bătut doba la Festivalul din 1976 de la Dijon, ustensilă din lemn pe care a păstrat-o cu mândrie.
Primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli a vorbit despre Ansamblul MARA ca purtător al valorilor folclorului maramureşean, în ţară şi în străinătate şi a ţinut să-i felicite pe cei douăzeci şi ceva de membri prezenţi ai Ansamblului MARA din generaţia de aur, care a cucerit Discul de Aur şi Colierul de Argint în anul 1976 şi colierul de argint în 1991 la Dijon Franţa. Domnia sa a înmânat Diplome aniversare, din partea Consiliului Local, Primăriei şi Centrului Cultural Sighet în semn de aleasă preţuire pentru contribuţía adusă la păstrarea şi valorificarea folclorului maramureşean. Managerul Centrului Cultural, Spiridon Pralea a evocat bogata activitate a MAREI care şi-a câştigat notorietatea prin distincţiile cucerite şi prin promovarea cântecului şi dansului din Maramureş dar şi din provinciile istorice ale României, Mara promovând şi costumele şi dansurile din Oaş, Lăpuş, Codru, Bihor, Moldova, Bistriţa. S-a vorbit totodată despre valorificarea scenică a folclorului maramureşean – contribuţia Ansamblului MARA la păstrarea şi transmiterea valorilor artistice din creaţia populară prin cântec, dans şi costum popular.
Prof. Ion Ardeleanu-Pruncu a evocat momentul 1966 când s-au pus bazele Ansamblului folcloric al Casei de Cultură Sighet. Prof. Dragomir Ignat a vorbit despre contribuţia Ansamblului MARA la păstrarea şi transmiterea valorilor artistice din creaţia populară maramureşeană iar prof. dr. Ioan Dorel Todea a evocat personalitatea lui Gavril Ghiur, coregraful care a desăvârşit evoluţia artistică a Ansamblului sighetean.
Au fost depănate amintiri şi întâmplări picante din turneele ansamblului de către foştii componenţi, colaboratori, conducători sau instructori ai ansamblului: îndrăgitul interpret Gheorghe Turda, prof. dr. Gheorghe Mihai Bârlea, Victoriţa Costelnic, Gheorghe Rednic–Ciombu, Vasile Muste, Cornel Huban, Nora Calogherato şi alţii.
Sărbătoarea Ansamblului MARA a continuat vineri seara cu un superb Spectacol de Gală susţinut din păcate la Palatul Cultural, într-o sală mult prea mică pentru un eveniment atât de mult aşteptat, urmărit şi aplaudat de cei peste 200 de spectatori, câţi au încăput în cocheta Sală ”Mare” plină de istorie. Pe scenă au urcat generaţiile care au activat ca dansatori, solişti vocali sau instrumentişti. În faţa generaţiei de aur au evoluat la fel de bine cei din generaţiile mai noi, pe care le-am putea numi de argint şi de bronz. Generaţii excepţionale care continuă cu aceeaşi dăruire să dea valoare mamei Mara. Au cântat: Gheorghe Turda, Grupul IZA (Ion Pop, Ioachim Făt, Grigore Chira, fraţii Florea, Ion Ardeleanu-Pruncu (din repertoriul Victoriei Darvai), Pătru Bârlea, Ileana Matus, Mihai Chiş şi …alţi instrumentişti şi solişti de valoare care au cântat în gând, supăraţi că nu au fost invitaţi pe scenă!

Conducerea artistică: Ileana Matus, Mihai Chiş, Gheoghe Rednic-Ciombu. Regia tehnică: Florian Szabo; capelmaistrul întregii manifestări: Ioan Dorel Todea.
La finalul Galei au cântat cu toţii o colindă. Reamintim că Sala de Spectacole de la Palat este botezată de câţiva ani ”Episcop Dr. Vasile Stan,” primul Episcop Ortodox al Maramureşului şi Sătmarului uns în această calitate, în această Sală, în 1938, când Palatul Culturii a fost Episcopie Ortodoxă până în august 1940, când a fost desfiinţată în urma Diktatului de la Viena.
La dineul care a urmat la ”Curtea Veche”, primarul Sighetului a înmânat Diplome Aniversare şi celor din generaţiile înnoitoare ale Marei, de după 1990. MARA trebuie să rămână veşnic tânără! Veşnici au rămas şi cei plecaţi la stele: prof. coregraf Gheorghe Petrovai, marii violonişti Gheorghe Covaci-Cioată, Nicolae Tudorovici, soliştii Ion Petreuş, Titiana Mihali, Viorel Costin.