Într-un cadru monahal deosebit, cu participarea de excepţie a preotului conf. univ dr. Daniel Buda, a protopopului de Lăpuş Florin Stan şi a altor preoţi şi prelaţi, în prezenţa unui mare număr de credincioşi şi pelerini, în acest oraş lăpuşean, s-a distins cu multă evlavie misiunea religioasă de suflete, Hramul Catedralei ortodoxe române „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.
Dis-de-dimineaţă, de pe toate străzile oraşului Tg. Lăpuş şi de pe ulicioarele celor 13 sate aparţinătoare acestui oraş, ca-n poeziile coşbuciene, sute de oameni s-au îndreptat spre Catedrală, care recent a îmbrăcat haine noi. Ce-i ajută pe cetăţenii lăpuşeni să depăşească greutăţile şi-i călăuzeşte în tot ceea ce fac – este credinţa în Dumnezeu. La Hram a fost prezentă şi micuţa fetiţă de doar 3 anişori, Andreea Baboşan, îmbrăcată ca şi alţi tineri lăpuşeni, în costum popular. Andreea a făcut dovada că ştie bine două rugăciuni: Îngeraşul” şi „Tatăl nostru”. La Hram a venit însoţită de bunica ei din partea mamei, distinsa preoteasă Călina Chirilă.
Sărbătoarea creştinească a început la Tg. Lăpuş cu Sfînta Utrenie, care a fost oficiată de către preotul paroh prof. drd. Andrei Baboşan, ex-protopopul de Lăpuş Ioan Ciceu, pr. Mihai Gheduţiu, pr. Nuţu Ivanciuc, împreună cu un sobor de 17 preoţi şi cîntăreţi bisericeşti şi a continuat cu Sfînta Liturghie oficiată de către preot conf. univ dr. Daniel Buda din Sibiu, de sorginte lăpuşeană. În prezent este Conferenţiar universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unde predă cursuri şi seminarii de Istoria bisericească universală şi Configuraţia actuală a creştinismului. Daniel Buda mai este secretar executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor, (Geneva, Elveţia) la Comisia pentru Credinţă şi Constituţie; susţine prelegeri despre documentele Comisiei şi alte teme teologice în cadrul universităţilor din întreaga lume. Esenţa Sfîntului Hram. Sfînta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii ortodoxe şi este compusă din trei părţi: Proscomidia, slujba de pregătire a Sfintelor Daruri, Liturghia Cuvîntului, în timpul căreia sînt prezentate şi comentate fragmente din Sfînta Scriptură, urmată de Liturghia credincioşilor, pe parcursul căreia Darurile de pîine şi vin sînt aduse şi sfinţite şi care devin cu adevărat Trupul şi Sîngele Mîntuitorului. La sfintele slujbe a răspuns impecabil Corul „Armonia” al Catedralei, dirijor Viorel Danciu. Predicile emoţionante şi încărcate de învăţăminte, au fost rostite de către preotul conf. univ. dr. Daniel Buda şi preot paroh, prof. drd. Andrei Baboşan, protopopul de Lăpuş Florin Stan. Preotul Daniel Buda a rostit o predică elevată, vorbind cu patos şi convingere despre credinţa în Bunul Dumnezeu, rîvna şi puterea de a i se adresa Lui în clipele cele mai grele ale vieţii. Dar esenţa expozeului său l-a constituit Prescomodia Evangheliei.
Preacuvioşia sa a prezentat cu pilde, adevăruri despre Dumnezeu care vindecă boli grele, dacă crezi cu adevărat în El. Preotul paroh, prof. drd. Andrei Baboşan a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în desfăşurarea Hramului de la Tg. Lăpuş. A urmat un moment trist, dureros, ce a făcut să curgă lacrimi pe feţele tuturor participanţilor, evocarea personalităţii Înaltpreasfinţitului, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului JUSTINIAN, care de curînd a păşit pe tărîmul veşniciei ca neîntrecut slujitor şi mijlocitor a tuturor celor pe care i-a purtat în mintea sa de părinte, artizanul dimensiunii spirituale a Maramureşului, slujitor patriarhal al Bisericii Străbune, mărturisitor al Credinţei în Hristos. A fost un moment solemn. Praznicul de sărbătoare s-a încheiat cu o deosebită agapă creştinească.