Simplificarea legislaţiei fiscale

0
393

Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru simplificarea legislaţiei fiscale, ce prevede, între alte măsuri, aplicarea popririlor doar pentru suma datorată statului şi introduce un regim special de TVA pentru agricultori.
Pachetul propus de Ministerul Finanţelor extinde numărul de documente acceptate ca dovadă a plăţii la instituţiile statului, pentru plăţile prin internet banking, mobile banking sau bancomate.
Proiectul de OUG vizează modificări ale Codului Fiscal şi Codului de procedură fiscală, ale Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, şi OUG 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, precum şi modificări ale unor proceduri interne.
Astfel, o persoană care îşi plăteşte taxele de paşaport prin internet banking poate prezenta, ca dovadă a plăţii, un print de pe telefon sau calculator sau poate completa o declaraţie pe proprie răspundere cu detaliile plăţii.
De asemenea, ANAF propune uşurarea, pentru contribuabili, a popririi conturilor pentru restanţele către bugetul de stat.
Concret, ori de câte ori o bancă va informa Fiscul că a indisponibilizat sumele de bani pentru care s-a înfiinţat poprirea, ANAF va dispune de un mecanism legal pentru a ridica celelelate popriri.
Ministerul Finanţelor propune introducerea, începând cu 1 ianuarie 2017, a unui regim special de TVA pentru agricultori – persoane fizice, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care efectuează activităţi/ser­vi­cii agricole – şi care, în prezent, întâmpină dificultăţi în aplicarea regimului normal de TVA.
În prezent, agricultorii nu deduc TVA pentru achiziţii, dar nici nu colectează TVA pentru vânzări, indiferent de plafonul realizat. În schimb, primesc o compensaţie, în cotă forfetară, pentru acoperirea taxei aferente achiziţiilor, astfel în­cât preţul produselor agricole/ tariful serviciilor agri­cole să fie degrevate de taxă. Regimul special este opţional, aceştia pot opta pentru a aplica regimul normal de TVA – se arată în proiect.
Proiectul introduce şi facilităţi fiscale pentru persoanele cu handicap, propunînd scutirea integrală pentru clădirea de domiciliu, terenul aferent clădirii de domiciliu şi pentru un mijloc de transport, la alegerea contribuabilului, pentru bunurile deţinute în co­mun cu soţul/soţia de către persoanele cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate.
O altă măsură prevede că, adeverinţele de venit şi certificatele de atestare fiscală vor putea fi cerute şi transmise online către instituţiile publice.
După scandalul legat de retragerea codurilor pentru TVA, instituţia propune facilităţi pentru cei care îşi redobândesc codul de TVA, în sensul acordării beneficiilor pierdute în perioada aferentă anulării codului. În acest fel, firmele respective ar avea dreptul să refactureze cu TVA către clienţi toate vânzările pe care le-au realizat în perioada în care nu au avut cod de TVA.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.