Radio România Sighet, la aniversare

0
1624

Postul public Radio Sighet emite 7 ore zilnic, pe frecvenţa 1404 KHz. Între orele 6-8 şi 11-16. În cadrul programului zilnic de luni până vineri, o oră este dedicată minorităţilor române din Transcarpatia şi celor maghiare şi ucrainene din Maramureş.
În fotografie: redactor Mihaela Botiz, tehnician Vasile Codrea, redactor Mara Voinescu (limba ucraineană), red. colaborator Ştefan Dimand (limba maghiară), Octavian Vida (în probe), Bogdan Roşca, manager Radio Cluj), red. colaborator Ion Huzău (Slatina), pentru românii din dreapta Tisei, red. colaborator Ioan Popescu, reporter de teren. Săptămâna trecută, la aniversarea celor 88 de ani de Radio în România şi 12 ani de activitate a postului public local Radio România Sighet al Societăţii Române de Radiodifuziune au vorbit: primarul Sighetului, Horia Scubli, care şi-a amintit de inaugurarea postului Radio Sighet pe 1 Decembrie 2004. ”Radioul este vector de transmitere a informaţiilor şi nu numai. Sediul postului de radio local este frecventat săptămânal de zeci, sute de sigheteni, pentru că aici are loc mereu câte un eveniment cultural sau ştiinţific: lansări de carte, expoziţii de artă, simpozioane, diverse reuniuni sau dezbateri, Sala Radio Sighet devenind un factor polarizant a ceea ce înseamnă cultura din Sighet. De aceea le mulţumim celor care au reprezentat şi reprezintă Radio Sighet, asigurându-i că vom fi în continuare susţinători înflăcăraţi ai postului local. Primăria şi Consiliul Local Sighetu Marmaţiei a acordat această Diplomă Aniversară la împlinirea a 12 ani de emisie, pentru întreaga activitate de informare şi promovare a Maramureşului de Nord, din stânga şi dreapta Tisei, în Ucraina existând această zonă vecină cu noi, unde sunt extrem de mulţi ascultători ai postului Radio Sighet. Sighetul este de altfel un pol al relaţiilor de prietenie româno-ucrainene. Săptămâna trecută chiar a avut loc în municipiul nostru o rundă de convorbiri bilaterale şi un eveniment cultural la care au participat miniştrii de Externe ai României şi Ucrainei. Aici, unde se agaţă harta în cui, este foarte multă cultură şi dorinţă de cunoaştere. Sighetul este un loc unde cultura e la ea acasă. Chiar dacă suntem cea mai mică localitate din România de unde emite un post public al Radioului Naţional, vă putem asigura că Sighetul este localitatea cea mai activă şi cu multă emulaţie spre artă şi cultură. Primul redactor responsabil al postului nostru local a fost Dorel Todea, cel care, timp de 10 ani, a reuşit să pună Radioul pe o direcţie atât de bună, încât cei de azi nu trebuie decât să lase totul să curgă bine, aşa ca până acum.”
Bogdan Roşca, managerul Studioului Regional Radio Cluj, de care aparţine Radio Sighet: ”Cei din ju­rul meu sunt colegii de la Sighet. Domnule primar, dragi sigheteni, vă mulţumesc pentru sprijinul concret pe care ni l-aţi oferit în ultima lună. Şi sala în care ne aflăm arată altfel, ca rod al bunei noastre colaborări cu administraţia publică locală. Domnule Todea, v-am mul­ţumit şi în anul în care aţi ieşit la pensie, vă mulţumim şi acum pentru tot ce aţi făcut la Radio Sighet preţ de un deceniu. Le mulţumesc şi celorlalţi colegi de la Sighet sau Cluj care au activat la acest post, dar şi fostului primar Eugenia Godja şi fostului director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Dragoş Şeuleanu care au înfiinţat acest post la Sighet, care mie îmi este foarte drag pentru că generează pentru dvs. multe evenimente culturale. Mi-e foarte drag şi pentru că dl Ion Huzău, colaboratorul nostru din Slatina (Ucraina) ţine legătura cu maramureşenii de dincolo de Tisa”. Domnia sa a făcut referiri şi a explicat de ce nu trebuie eliminată taxa radio-tv.
Expoziţia de sculptură în lemn a artistului plastic Ioan Bledea a fost vernisată de prof. dr. Ioan Dorel Todea: ”Mulţumesc artistului Ioan Bledea pentru invitaţia de a-i vernisa expoziţia de la Galeria de Artă – Radio Sighet, unde i-am găzduit opt expoziţii personale. În calitate de ctitor al Postului Radio România Sighet, sunt mândru de realizările obţinute aici împreună cu fostul colectiv de redacţie. Doresc succes noii echipe, să ducă mai departe ce am construit cu multă trudă! Să nu uite că fiecare părticică din locaţia Radio Sighet are câte un strop din sufletul meu!”
Celălalt moment artistic a constat într-un mini-spectacol de muzică şi dansuri populare susţinut de Ansamblul Mugurelul al Clubului Elevilor din Sighet (sub coordonarea directorului Ioan Muntean, a lui Vasile Iusco şi Vasile Cordea) şi grupul vocal instrumental al Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei: Ileana Matus, Mihai Chiş, Ioan Godja.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.